23. februar – POČELA PRIMJENA ZAKONA O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA – Slovenija

0
355

U Sloveniji počela primjena zakona o partnerskim odnosima, koji istopolnim parovima donosi ravnopravnost po većini pitanja. Od danas istopolni parovi mogu da zaključe brak i da imaju ista prava kao i tradicionalne zajednice između muškaraca i žena, po pitanju socijalne i zdravstvene zaštite, nasljednog i radnog prava, prava na odšete i penzije i drugo. Jedino pravo koje istopolni parovi neće imati je pravo na vještačku oplodnju i usvajanje djece. Upravo ova odredba izmijenjena je u odnosu na predlog zakona koji nije prošao na referendumu u decembru 2015. godine.
Poslanici su, nakon izmjena koje reflektuju volju stanovništva, zakon koji je stupio na snagu usvojili prije deset mjeseci. Njime se predviđa da se istopolni partneri smatraju članovima uže porodice, pa kao takvi pored prava imaju i više obaveza, poput obaveze izdržavanja maloljetnog djeteta jednog od partnera.
Aktivisti LGBT organizacija smatraju da je novi zakon korak u pravom smjeru, s obzirom da su do sada partnerstva bila bez ikakve zaštite.
– Novi zakon je korak unaprijed u pravcu izjednačavanja prava istopolnih i raznopolnih brakova, ali on među njima i dalje pravi razlke. Mi ćemo nastaviti da se borimo za izjednačavanje prava, prije svega daljim osvešćivanjim ljudi – rekla je predstavnica društva Legebitra Lana Gobec.
Ona je rekla i da LGBT populacija želi da dostigne i širu prihvaćenost lezbejki, gejeva, biseksualca i transrodnih osoba.