23. oktobar – Kadar IJZ će se usavršavati i u Berlinu

0
120

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore i Institut Robert Koh iz Berlina sarađivaće u oblasti stručnog osposobljavanja, naučnog istraživanja i ostalih javno-zdravstvenih aktivnosti, predviđeno je Memorandumom koji su potpsali čelnici tih institucija.

Memoranum su u Berlinu potpisali direktor IJZ-a dr Igor Galić i predsjednik Instituta Robert Koh dr Lotarom H. Viler.

Iz IJZ-a su objasnili da je Memorandumom predviđeno nekoliko aktivnosti u oblasti stručnog osposobljavanja, naučnog istraživanja i ostalih javno-zdravstvenih aktivnosti.

– Partnerstvo sa Institutom Robert Koh čiji ugled prevazilazi evropske okvire, a koje je formalizovano potvrđuje i status IJZ-a. Zahvaljujući Memorandumu rad našeg IJZ-a biće dodatno unaprijeđen – poručio je dr Galić.

Navodi se da je partnerstvo važno, jer između ostalog, podrazumijeva saradnju u sprječavanju i upravljanju epidemijama zaraznih bolesti i njenih dalekosežnih posljedica, poput aktuelne pandemije korona virusa.

IJZCG će sa kolegama iz Berlina raditi i na unapređenju i organizaciji u vanrednim situacijama, promociji javnog zdravlja, nadzoru i praćenju zaraznih i nezaraznih bolesti.

– Važno je da smo dogovorili i razmjenu osoblja pa će naše kolege imati priliku da se na licu mjesta uvjere u najviše i najbolje međunarodne prakse koje će kasnije primijeniti u crnogorskom zdravstvenom sistemu – istakao je dr Galić.

Iz IJZ su naveli da je potpisivanju memoranduma u Berlinu prisustvovala i ministarka zdravlja Crne Gore dr Jelene Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da je pomoć Njemačke od velikog značaja za crnogorski zdravstveni sistem.

Zahvaljujući dosadašnjoj saradnji IJZCG sa Institutom Robert Koh u maju je sprovedena analiza nadzora i odgovora na pandemiju COVID 19 infekcije.

Osim toga osoblje laboratorije za molekularnu dijagnostiku je prošlo obuku za sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 i dobilo sertifikate, pa će na taj način nakon pandemije, to značajno pomoći u dijagnostikovanju različitih patogena.