24. april – Laparaskopski uklonjeni tumori debelog crijeva – Srbija

0
288

Dvoje pacijenata sa tumorom na debelom crijevu operisano je laparoskopski, bez otvaranja stomaka, u KBC Dragiša Mišović. Intervenciju je uradio prof. dr Amjad Parvaiz iz Velike Britaniji, koji je u dvodnevnoj posjeti Beogradu, uz asistenciju domaćih hirurga.
FO On će sjutra operisati još jednog pacijenta sa tumorom debelog crijeva na isti način.
Tumor debelog crijeva do sada je u Srbiji operisan klasičnim otvaranjem stomaka, a onda je Ministarstvo zdravlja pokrenulo projekat LAPSERB kako bi se domaći hirurzi osposobili da rade minimalno invazivnu hirurgiju kod tumora debelog crijeva. Jedan od takvih treninga je dvodnevna radionica iz laparoskopske hirurgije, kolona i rektuma, koja je organizovana u KBC Dragiša Mišović.
Osim hirurga u operacionoj sali koji su asistirali prof. Parvaizu, na video-bimu intervenciju su pratili kolorektalni hirurzi iz cijele Srbije. U Srbiji trenutno ima 26 centara u kojima će laparoskopske intervencije postati standard u otklanjanju tumora debelog crijeva.
Koordinator Ministarstva zdravlja za Nacionalni projekat LAPSERB doc. dr Miljan Ćeranić kaže da svi centri imaju odgovarajuću opremu ili da je njihova nabavka u toku. On je dodao da je trenutno na edukaciji 40 hirurga.