25. april – Pobačaj rade u susjednim zamljama – Slovenija

0
322

Iznenađuje činjenica da se pobačaji u Hrvatskoj moraju plaćati, čak i prekidi trudnoće do desete nedjelje. HZZO pokriva samo one za koje postoji medicinska indikacija. Ne pokrivaju ni trošak pobačaja koji su posljedica incesta i silovanja, što je nevjerojatno.
Kako se sad već više od 50 posto hrvatskih ginekologa poziva na priziv savjesti kad je pobačaj u pitanju, Hrvatice su potražile drugi izlaz te sve češće zbog pobačaja odlaze u susjednu Sloveniju. Unazad tri mjeseca broj žena koje iz Hrvatske odlaze na pobačaj u Brežice se povećao za 25 posto, a među njima su i one koje su ostale u drugom stanju nakon silovanja, za što im je u Hrvatskoj odbijen prekid trudnoće. Ondje im je dostupan i medikamentozni pobačaj, koji se naplaćuje 200 eura.
Prema riječima predstojnice Ginekološkog odjeljenjaa u Opštoj bolnici u Brežicama dr Nataše Končar, u Sloveniji se pobačaj obavlja na zahtjev žene bez obzira na razloge do desete nedjelje trudnoće. A jedina razlika između Slovenki i Hrvatica je u tome što Hrvatice taj zahvat plaćaju, dok ga Slovenkama pokriva zdravstveno osiguranje.