24. avgust – Smanjen broj obolelih od sifilisa, više inficiranih HIV-om – Srbija

0
354

U prvih šest mjeseci ove godine u Srbiji je smanjen broj oboljelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze u odnosu na isti period prošle godine, dok je povećan broj inficiranih HIV-om i oboljelih od AIDS-a, ali je smanjen broj umrlih od side.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut u prvoj polovini ove godine registrovano je 417 osoba oboljelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze, što je za 35 odsto manje u odnosu isti period prethodne godine kada je prijavljen 641 slučaj. Smanjenje je zabilježeno jer je značajno manje prijavljenih slučajeva obolijevanja od genitalne hlamidijaze. Od početka januara do kraja juna bilo je 276 oboljelih, dok je u istom periodu prošle godine bilo 514 oboljelih.
Najveći broj oboljelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovan je na teritoriji Vojvodine – 135 slučajeva, Beogradu – 91 oboljeli od sifilisa i gonoreje i nijedan slučaj genitalne hlamidijaze.
U Batutu kažu da je hlamidijaza značajan javnozdravstveni problem zbog toga što neliječena infekcija kao posljedicu može imati upalu reproduktivnih organa, smanjenje plodnosti, kao i komplikacije tokom trudnoće, prijevremeni porođaj. Navode da hlamidijalna infekcija, kao i druge seksualno prenosive infekcije, u značajnoj mjeri olakšava prenošenje HIV-a.
U Batutu navode da se u Srbiji od 2008. godine bilježi porast broja osoba inficiranih HIV-om, a da se registruje značajna redukcija obolijevanja i umiranja od side.
– Pad obolijevanja i umiranja od AIDS-a je rezultat primjene kombinovane, visoko aktivne antiretrovirusne terapije koja je od 1998. godine dostupna svim osobama inficiranim HIV-om i u potpunosti ide na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) – navode u Batutu.
Procjenjuje se da je krajem 2018. godine u Srbiji 3.000 osoba živjelo sa HIV-om, od kojih šestina ne zna da je inficirana HIV-om (oko 500).