30. avgust – Stekli se uslovi za odjavu epidemije malih boginja – Srbija

0
325

Stekli su se uslovi za odjavu epidemije malih boginja na teritoriji Srbije s obzirom da je prošao dvostruki maksimalni inkubacioni period za infekciju virusom malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.
Epidemija malih boginja je prijavljena 23. oktobra 2017. godine, a poslednji prijavljeni slučaj obolijevanja od malih boginja bio je u junu 2019. godine u Boru. U toku 2019. godine prijavljeno je ukupno 15 oboljelih, od čega su četiri osobe bile sa importovanom infekcijom (Rusija, Ukrajina, Austrija, Makedonija), dok se kod 11 zaražavanje desilo na teritoriji Srbije. Početkom oktobra 2017. godine na teritoriji Srbije prijavljeni su prvi sumnjivi slučajevi koji su odgovarali kliničkoj slici malih boginja, a Batut navodi da su u međuvremenu preduzete mjere na imunizaciji dovele do značajnog povećanja kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja u populaciji.
Batut navodi da je intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je u prethodnom periodu sprovedena dovela je do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mjere u svim populacionim grupama. Obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) je tokom 2018. godine značajno porastao, što je predstavljalo osnovni preduslov za usporenje toka ove epidemije. Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele na teritoriji Republike Srbije u 2018. godini sprovedena je sa obuhvatom od 93,4%. U centralnom dijelu Srbije vakcinisano je 94,3%, a u Vojvodini 90,9% planiranih obveznika. Takođe, u prethodnom periodu sprovedena je dopunska imunizacija propuštenih godišta (sa prvom dozom MMR (13.674 osobe), drugom dozom (3233 osobe), kao i onih koju su primili obje doze (1452 osobe).