23. avgust – Kažnjena doktorka jer nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svog pacijenta – Hrvatska

0
293

Koordinacija hrvatske porodične medicine (KoHOM) zauzela se za uvođenje kontinuiranog nadzora zdravstvenog stanja vozača uvođenjem periodičnih pregleda za sve vozače te je pozvala svoje članove da policiji odmah prijave sve primijećene promjene. KoHOM je saopštio da je nakon saobraćajne nesreće u kojoj je 11. jula ove godine na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu porodicu naletio vozač pod uticajem droga, već za desetak dana doktorka porodične medicine kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent dobila je nalog za pretres ordinacije.

U nalogu je zatražena provjera kompjutera i medicinske dokumentacije pod optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svog pacijenta otpuštenog s bolničkog liječenja, te je doktorka prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od pet hiljada kuna, izvijestio je KoHOM.
-Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima propisuje slijedeće: Ako se na ljekarskom pregledu ili u toku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno da upravlja vozilom, ljekar koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani doktor dužan je uz upozorenje bolesniku o tome da obavijesti policijsku upravu u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište – stoji u saopštenju KoHOM-a.