28. avgust – Više pokušaja vantjelesne oplodnje o trošku države – Srbija

0
324

Vlada Srbije nastoji da dodatnim novim mjerama pomogne parovima koji zbog steriliteta ne uspijevaju da steknu potomstvo i za sada se razmatra mogućnost povećanja broja pokušaja vantjelesne oplodnje o trošku državnog budžeta, kao i pomjeranje starosne granice za žene kojima je ovo jedina šansa da dobiju bebu, saznaje Politika u Ministarstvu zdravlja.
Uskoro će se o tome znati nešto više i konkretnije, a na putu do odluke nadležni će koristiti i iskustva drugih zemalja, kao i ono što je već dostupno u zdravstvenom sistemu Srbije.
– Svakako će nešto biti promijenjeno, a tražićemo od ljekara da iznesu svoje stavove o tome šta je najbolje uraditi – dodaju u Ministarstvu zdravlja.
U izjavi za Politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, ističe da je najava predsjednika Vučića izuzetno značajna i da takva mjera ima ne samo pronatalitetni karakter, već je i duboko humana.
– Tu bi svakako trebalo uzeti u obzir i mišljenje i stav struke, a za 10 odsto parova u Srbiji koji se suočavaju sa problemom neplodnosti vantjelesna oplodnja često predstavlja i poslednju šansu da postanu roditelji. Pomenula bih i da veliki broj gradova i opština daje svoj doprinos podsticanju rađanja i poboljšanju demografske slike Srbije, a najnoviji primjer je odluka Skupštine grada Beograda o finansiranju četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje za žene do 45. godine – naglašava dr Đukić Dejanović.