24. avgust – Velika smrtnost od akutnog infarkta miokarda – Srbija

0
259

Od akutnog infarkta miokarda prošle godine je liječeno 3.297 stanovnika Beograda. Najmlađi pacijent koji je preminuo imao je samo 22 godine. U Srbiji svakog dana čak 47 osoba doživi infarkt, a 15 ga ne preživi.
Broj Beograđana, oboljelih od akutnog infarkta miokarda, koji su sa ovom dijagnozom liječeni u bolnicama, prošle godine je bio neznatno veći nego u 2015, a podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje govore da je u prestonici broj umrlih od ove bolesti u padu.
Prema riječima dr Nataše Rosić, načelnice Jedinice za biostatistiku GZJZ, prošle godine je u bolnicama i klinikama od akutnog infarkta srca liječeno je 3.297 stanovnika Beograda, što je za četiri više nego u 2015. godini.
– U Beogradu je prošle godine umrlo 825 građana, dok ih je u 2015. bilo 835. Riječ je o ljudima kod kojih je akutni infarkt miokarda doveo do smrtnog ishoda, ali ne samo u bolnicima, već i kod kuće, na ulici ili nekom drugom mjestu, pa je obdukcijom ustanovljeno da je riječ o infarktu. Najmlađi pacijent koji je preminuo prošle godine bio je 1994. godište, dok je najmlađi u 2015. imao 23 godine – objasnila je dr Rosić.
Kardiovaskularne bolesti su među vodećim oboljenjima u svijetu, kao i u vrhu po broju smrtnih ishoda. U Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova uzrok smrti svake druge osobe u našoj zemlji, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.