25. avgust – Ministar zdravlja šokiran uslovima u kojima se liječe pacijenti – Makedonija

0
279

Šokiran uslovima u kojima se liječe pacijenti bio je novi ministar zdravlja Arben Taravari, koji je posjetio bolnicu u Štipu. Izjavio je da nehumanije i gore uslove za pacijente i za rad medicinskog osoblja nije vidio ni u jednoj drugoj bolnici u Makedoniji a i na svijetu.
– Govorili su mi da uslovi nisu dobri, ali kada sam ušao unutra – zgrozio sam se. Ono što sam tamo vidio, za dvadeset godina koliko radim kao ljekar, ni u jednoj drugoj bolnici nisam vidio. Ne znam da li uopšte i postoji gora bolnica sa lošijim uslovima od štipske. Uslovi u bolnici nisu dostojanstveni za liječenje ljudi. Takvih uslova nema ni tamo gdje nose životinje – izjavio je ministar Taravari nakon obilaska Kliničke bolnice u Štipu.
On je na svom Fejsbuk profilu postavio nekoliko fotografija koje svjedoče o katastrofalnoj situaciji u ovom zdravstvenom domu. Ispod njih je napisao da nema potrebe da demantuje svakodnevne napade na njega od strane opozicije.
-Ovo je dio od onoga što su mi ostavile vaše zdravstvene politike… Jedna slika govori više nego 1.000 riječi – napisao je Taravari.
Građani Štipa i tog dijela istočne Makedonije veoma dobro znaju gdje i u kakvim uslovima se liječe. Kažu da je to bolnica iz pakla, ruinirana, koja smrdi na vlagu i fekalije. Svjedoče da se radi sa improvizovanim ortopedskim pomagalima, na ubuđalim sunđerima i starim krevetima. Koriste se sunđeni za pranje suđa tokom elektrosimulacija, a mašine za šivenje na nožni pogon za vježbanje skočnog zgloba.
Situacija je katastrofalna u cijeloj bolnici, a posebno tamo gdje bi trebalo biti najčistije i sterilisano – na odjelenju za ginekologiju.