27. avgust – Neuobičajeno ispitivanje otkrilo od čega najčešće boluju građani Srbije

0
292

Građani Srbije najviše se liječe kafetinom, antidepresivima i takozvanim beta-blokatorima, odnosno ljekovima za visok pritisak, aritmiju i sprečavanje srčanih udara. Do ovih podataka došlo se na pomalo neuobičajen način – ispitivanjem zagađujućih materija u Dunavu u blizini ispusta kanalizacije u Novom Sadu. Istraživanje je pokazalo da Dunav u tom dijelu sadrži čak dva miligrama kafetina po litru, a odmah iza njega su bensedini i ljekovi za srce i pritisak. Najčešće korišćeni ljekovi govore mnogo o zdravlju, ali i o navikama, a u ovom slučaju, prije svega, o načinu ishrane i količini stresa.
Istraživanje vode u Dunavu rađeno je u okviru međunarodnog projekta Solušens, čiji je dio i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, a cilj su zaštita vodenih resursa i ljudskog zdravlja od zagađujućih materija. Novi Sad je posebno zanimljiv za istraživače koji su pročešljani čitav tok Dunava jer je jedan od malobrojnih većih gradova na ovoj rijeci koji nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Uz to, glavni kanalizacioni ispusti su udaljeni svega 500 metara jedan od drugog, odnosno nisu raspoređeni na više mjesta kao u Beogradu, koji takođe ispušta otpadne vode direktno u rijeku.
Dr Ivan Apro kaže da ga rezultati nisu iznenadili. – Antidepresive i ne koristimo koliko bi trebalo, koliko imamo depresivnih građana, a kafetin mnogi uzimaju u samoliječenju bolova, što opet nije dobro jer bi trebalo da odu ljekaru. Borba sa pritiskom posledica je loše ishrane, koja polako postaje naš akutni problem, ali i stresa i odatle nam toliko beta-blokatora.
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, građani Srbije svake godine popiju dva miliona pakovanja ljekova više nego prethodne godine, a sudeći po prethodnoj godini, u kojoj se popilo 80 miliona kutija ljekova koji se izdaju na recept, ove godine će biti 82 miliona kutija. Najveći broj propisanih ljekova je za liječenje krvnog pritiska, srca, šećerne bolesti i psihičkih poremećaja, a to su ljekovi iz grupa ACE inhibitori, beta-blokatori i diuretici, tj. ljekovi za liječenje kardiovaskularih oboljenja, anksiolitici i oralni antidijabetici.