24. januar – SZO upozorava na ptičiji grip

0
372

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je sve države da pažljivo prate situaciju sa izbijanjem ptičjeg gripa i da odmah izvijeste o slučajevima kod ljudi.
Različite varijante ptičjeg gripa od prošle godine se šire Evropom i Azijom, dovodeći do masovnog klanja peradi u nekim državama i nekoliko smrtnih slučajeva u Kini.
– Samo od novembra prošle godine gotovo 40 država izvijestilo je o novim slučajevima veoma patogene ptičije gripe kod peradi ili divljih ptica. Geografska distribucija tih slučajeva rapidno se širi, a broj genetskih varijanti virusa koje trenutno cirkulišu stavile su WHO u stanje najvišeg opreza – rekla je dr Margaret Chan pred izvršnim odborom te agencije Ujedinjenih naroda u Ženevi.
U Kini je od decembra zabilježen iznenadni i znatan rast broja ljudi zaraženih virusom H7N9, a WHO ne može odbaciti da su se dogodili slučajevi gdje je bolest prešla sa čovjeka na čovjeka, no zasada nema informacija o većem širenju bolesti, dodala je.
– Svijet je pripremljeniji za iduću pandemiju gripe nakon što se H1N1 proširio svijetom 2009. i 2010. godine, no i dalje nedovoljno – tvrdi Chan.