27. januar – Prvi put stvoreni embrioni sa ćelijama životinje i čovjeka – Kalifornija

0
300

Krajnji je cilj uzgojiti funkcionalne ljudske organe za transplantaciju, ali su embrioni uništeni nakon četiri sedmice. Naučnici su uspjeli da uzgoje embrione koji sadrže kombinaciju ljudskih i svinjskih matičnih ćelija u prvom koraku na dugom putu razvoja ljudskih organa u tijelima životinja.
-To je važan prvi korak. Krajnji je cilj uzgojiti funkcionalne ljudske organe za transplantaciju, srca, pluća, bubrege, ali mi smo jako udaljeni od toga – rekao je vodeći autor studije dr Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor na Salkovom institutu bioloških studija u Kaliforniji.
Embrione su uništili prije nego što bi se bilo kakva kombinacija čovjeka i životinje, poznata kao himera, po grčkim mitološkim hibridnim zvijerima, mogla roditi. Međutim, istraživanja su prije uništenja pokazala da su se ljudske ćelije počele stvarati u mišićnom tkivu svinjskih embriona. Zbog izuzetno složene prirode eksperimenta, rad na tome trajao je četiri godine i uključivao 1.500 svinjskih embriona.
Pokušaji stvaranja ljudsko-životinjskog embriona izazivaju mnoge kontroverze i etička pitanja, posebno otkad se pokazalo da je teoretski moguće dovesti do stvaranja životinje sa ljudskim kvalitetama i ljudskom inteligencijom.
U Francuskoj je potpuno zabranjeno raditi na takvim mješovitim embrionima.
Naučnici kažu da je nivo doprinosa ljudskih matičnih ćelija u ovom eksperimentu bila jako niska i nije uključivala moždane ćelije. Profesor genetike na Univerzitetu u Kentu Darren Griffin rekao je kako su naučnici slijedili postojeće zakonske i etičke smjernice i uništili embrione kad je dosegnuto maksimalno dopušteno vrijeme za njihov razvoj. On ovakva istraživanja smatra jako važnim, ali napominje da je u sprovođenju istih potrebna maksimalna transparentnost kako bi se omogućio javni nadzor i rasprava.