25. april – Po zube i ljepotu od jeseni u Srbiju

0
262

Za pružanje usluga pacijentima iz inostranstva prijavilo se 12 klinika za plastičnu i estetsku hirurgiju i više od stotinu privatnih stomatoloških ordinacija. Projekat zdravstvenog turizma, čiju realizaciju je krajem novembra prošle godine započelo Ministarstvo zdravlja, ulazi u završnu fazu.
Prema riječima dr Meha Mahmutovića, državnog sekretara, od jeseni će pacijenti iz inostranstva po prvi put organizovano dolaziti u Srbiju na liječenje i estetske korekcije u privatnim klinikama Srbije. Navodi i da su delegacije Ministarstva zdravlja boravile na dva velika međunarodna sajma turizma u Berlinu i Moskvi, gdje su vidjeli kako druge zemlje prodaju usluge bijelih mantila.
– Kada smo našu ponudu uporedili sa drugima, vidjeli smo da Srbija ima veliki potencijal u zdravstvenom turizmu i šansu koju ne smijemo da propustimo – naglašava dr Mahmutović. Kao prednost u odnosu na konkurentske zemlje navodi da je to upravo pokroviteljstvo resornog ministarstva.
– Kada država, kao što to sada radi Srbija, odluči da stane iza ovakve medicinsko-turističke ponude, svaki pacijent može da računa na sigurnost i kvalitet zdravstvenih usluga. Ako se nekom čini da akciju vodimo sporo, to je samo zato što utvrđujemo sve detalje: od cijena usluga do odgovornosti za eventualne komplikacije poslije intervencije, jer od toga zavisi i ugled Srbije – objašnjava državni sekretar.
Dok komisije pregledaju klinike prijavljenih kandidata, priprema se specijalni sajt Ministarstva zdravlja na kojem će biti pobrojani svi koji su dobili dozvolu za rad na ovom projektu. Te klinike će dobiti sertifikate da ispunjavaju uslove resornog ministarstva za bavljenje medicinskim turizmom.