26. april – Apoteka Kragujevac obiljeležila 181 godinu postojanja

0
290

U organzaciji Apoteke Kragujevac u prisustvu velikog broja zvanica i predstavnika zdravstvenih ustanova prigodnom svečanošću obeležena je 181. godišnjica od njenog osnivanja. Svečanosti je prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog vijeća za zdavstvenu i socijalnu zaštitu.
-Misija farmaceuta pored razvijanja zdravstvene kulture, promocije zdravlja, prevencije bolesti, savjetovanja za očuvanje i unapređenje zdravlja istovremeno podrazumijeva kontinuiran i intezivan rad na usavršavanju same apotekarske struke i prakse. Kao ustanova koja obavlja primarnu zdravstvenu djelatnost na prvo mjesto postavlja pacijenta, njegove potrebe i interese – rekla je dr Damnjanović.
Od 2006. godine Grad Kragujevac je preuzeo osnivačka prva nad Apotekarskom ustanovom i od tada posluje kao Apoteka Kragujevac. Na području Šumadijskog okruga ustanova ima 24 apoteke i od njenog osnivanja do danas uspješno obavlja farmaceutsku zdravstvenu djelatnost na primarnom nivou.
Prva državna apoteka počela je sa radom u Kragujevcu oktobra 1836. godine kao Knjažesko-pridvorna apoteka. Tri godine kasnije odlukom Državnog savjeta pored brojnih državnih institucija prebačena je i apoteka koja je nastavila da posluje kao Praviteljstvena apoteka. Nakon dva vijeka postojanja farmaceutske djelatnosti u Kragujevcu, ova zdravstvena ustanova izrasla je u vodeću faraceutsku ustanovu u regionu i spada među četiri najveće državne apotekarske ustanove u Srbiji.