28. april – Mlađi od 18 godina neće smjeti da se izlažu UV zračenju – Srbija

0
256

Do kraja 2017. godine mlađi od 18 godina više neće smjeti da se izlažu vještačkom UV zračenju, zbog rizika od nastanka melanoma. Ministarstvo je ovakvu odluku donijelo jer je utvrđeno da solarijumi u velikoj mjeri utiču na razvoj melanoma, izuzetno opasnog raka kože, od kog godišnje u Srbiji oboli oko 500 ljudi, dok veliki broj umre u prvih godinu dana. Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja, rekao je da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima, odnosno posebnim pravilnikom. – Prije donošenja Zakona o sanitarnom nadzoru, već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve odobre organi Republike Srbije – rekao je Vicko povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma – Euromelanoma 2017.

Na opasnost od solarijuma upozorio je i dr Dušan Škiljević, zamjenik predsjednika Udruženja dermatovenerologa Srbije, koji je istakao da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godina posledica UV zračenja u solarijumu.

Solarijum je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a njegovo korišćenje maloljetnim licima već je zabranjeno u Australiji i Brazilu.