25. decembar – Prvi zahvat liječenja matičnim ćelijama kod djece sa srčanim manama – SAD

0
343

Terapija matičnim ćelijama se već uveliko koristi u transplantaciji koštane srži. Ali naučnici takođe aktivno istražuju potencijalnu upotrebu tih svestranih ćelija u tretiranju bolesti i povreda, u širokom spektru, od povreda kičme do Alchajmerove bolesti. Ljekari na univerzitetu države Merilend nedavno su upotrijebili matićne ćelije na novi način, ubrizgavajući ih direktno u oštećeno srce četvoromjesečnog deteta.
Četvoromjesečna beba rođena je sa srčanom manom zbog koje je desna komora njegovog srca suviše mala ili nedostaje potpuno. Hirurški zahvat je napravljen tako da preusmjeri protok krvi oko oštećenja ali, tokom operacije njeni ljekari probali su nešto radikalno.
– Prikačili smo njenu venu iz gornjeg dijela tijela direktno na pulmonarne arterije ali tokom te operacije, pred sam kraj, ubrizgali smo matične ćelije direktno u desnu srčanu komoru kako bi ojačali ili regenerisali tu desnu komoru – objašnjava dr Sandžej Kaušal sa Univerziteta Merilend.
– Ovo je jedno od prvih istraživanja u Sjedinjenim Državama u kojima se koriste matične ćelije za regeneraciju ili jačanje desne srčane komore – navodi Kaušal.
Biće potrebno nekoliko godina da bi se ustanovilo da li je terapija djelotvorna, ali ako to bude slučaj, to bi moglo da otvori vrata i za druge vrste terapija matičnim ćelijama u pedijatriji.