28. decembar – Magneti smanjuju broj hirurških rezova – Južna Amerika

0
274

Minimalno invazivne laparaskopske hirurške operacije koriste se širom svijeta. Uz finije, preciznije instrumente, hirurzi takođe razvijaju nove procedure koje umanjuju neprijatnost i krvarenje kod pacijenata, što vodi ka bržem oporavku. Ljekari iz Čilea pronašli su novi metod koji smanjuje broj potrebnih rezova. Uklanjanje žučne kese je jedna od najčešćih hirurških procedura na svijetu koja se sve više izvodi korišćenjem minimalno invazivne laparaskopske tehnike. Uobičajeni laparaskopski metod zahtijeva četiri mala reza u abdomenu, kroz koje hirurzi ubacuju instrumente i sonde sa malim kamerama i svijetlima.
Najnaprednija tehnika zahtijeva samo jedan rez kroz pupak što ograničava radijus pokreta za ubačene instrumente i mali aparat koji bi mogao da se pomjera uz pomoć snažnog spoljnog magneta, u velikoj mjeri povećava operativnu oblast.
– Ako napravite pokret kroz zid, to vam omogućava mnogo veći prostor kretanja i omogućava hirurgu da ima instrument koji je mnogo okretniji, mnogo bolje vidi i izvodi operaciju na bolji način. Žučna kesa može jednostavno da se pomjeri radi odvajanja i vađenja kroz jednu ulaznu tačku. Dobrobit za pacijenta je očigledna – objasnio je dr Alberto Rodrigez Navaro, direktor kompanije Levit magnetiks.
Ranije ove godine, američka Uprava za hranu i ljekove odobrila je novi metod za upotrebu u Sjedinjenim Državama. Američko udruženje laparaendoskopskih hirurga nagradilo je doktora Navara nagradom za inovacije za 2016. godinu.