26. decembar – Revolucija u medicini: Stvoren instrument koji može u sekundi da otkrije mnoge opake bolesti

0
397

Nekada su ljekari uspijevali da pomoću zadaha bolesnika i čula mirisa utvrde od čega boluje. Čak su drevni Grci koristili metodu “mirisa zadaha” pri liječenju pacijenata, da bi se poslije 1800 godina ona vratila u velikom stilu i uz naprednu medicinsku tehnologiju ponovo zauzela bitno mjesto u liječenju oboljelih.
Danas su švedski naučnici razvili instrument sa identičnom svrhom, koji će biti od neizmjerne koristi pri dijagnostikovanju bolesti.
Naš zadah sadrži nitrogen, karbon-dioksid i kiseonik, kao i preko sto hemijskih komponeneti. Količina ovih supstanci variraće od zdravstvenog stanja osobe, što daje veliku nadu naučnicima koji će pokušati uz pomoć nano senzora da dijagnostikuju bolest.
Ovaj aparat može da dijagnostikuje čak 17 bolesti, uključujući kancer i Parkinsovu bolest.
Mets Dž. Olson, profesor na Univerzitetu Karolinska kaže da je ovo otkriće veoma bitno i da otvara polja za još preciznije inovacije koje će pomoći u otklanjanju bolesti na vrijeme.
– Riječ je o jednostavnoj spravi koja bolest otkriva na taj način što prikaže ‘grešku’ u funkcionišanju organizma. Na ovaj način biće spriječeno bespotrebno vršenje analiza, a ono što je najbitnije jeste njegova prednost u otkrivanju bolesti u početnim stadijumima – kaže Olson.
Prvi korak je utvrđivanje na osnovu zadaha, a zatim se vrše patološke analize koje slijede.
– Istraživački tim je koristio spektrometriju, alat koji za ispitivanje bioloških uzoraka, kako bi se identifikovali sastojci “bolesnog” daha. Na osnovu udjela od 13 komponenti, oni su otkrili da svaka bolest proizvodi jedinstveni “grafik zadaha”, objašnjava Olson.