26. oktobar – Usjevi ozbiljno ugroženi – Afrika

0
90

Poplave, suše, toplije vrijeme i invazija pustinjskih skakavaca su posledica klimatskih promjena koje su jako pogodile Afriku, a najgore tek slijedi jer će pojedini regioni ostati bez hrane, sa pogoršanim stanjem u ekonomiji i zdravstvu, piše u izveštaju službe Ujedinjenih nacija za klimatske promjene.

Glad je sve veća, a brojne poplave su doprinijele invaziji skakavaca koji su uništili na stotine hiljada hektara zemlje od januara.

Ni toplije vrijeme ne pomaže – korisno je za insekte koji još lakše prenose denga groznicu, malariju i žutu groznicu. Temperature su skočile na kontinentu sa 1,2 milijardi stanovnika, kao i u cijelom svijetu, međutim, Afrika je posebno ranjiva na nagle promjene, dodaje se u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO).

Tople temperature uništavaju usjeve, prihodi padaju, a poljoprivreda je osnova afričke ekonomije.

– Do sredine 21. vijeka, najveći dio poljoprivrednih usjeva u Africi će biti ozbiljno ugroženo – dodaje se u Izvještaju.

Očekuje se smanjenje od 13 odsto u zapadnoj i centralnoj Africi, 11 odsto u sjevernoj i osam posto u istočnoj i južnoj Africi, prenio je Rojters. Afričke države već imaju loše prihode od poljoprivrede i nemaju adekvatan odgovor na klimatske promjene, saopštio je WMO.