27. oktobar – Štrajk ljekara uz kritiku državnih mjera – Španija

0
90

Velika većina ljekara u Španiji je prvi put za 25 godina štrajkovala tražeći više priznanja za svoj iscrpljujući rad tokom šest mjeseci borbe protiv korona virusa.

Po navodima sindikata CESM, u štrajku je učestvovalo 85 odsto od 267.000 zapsolenih u zdravstvu.
Zbog sanitarnih mjera i radi održavanja minimuma rada, na sindikalnom protestu ispred Parlamenta u Madridu je bilo svega pedesetak ljekara.

Gastroenterolog dr Serhio Kasabona rekao je na tom skupu da je „posljednja kap koja je prelila čašu“ ukaz o premještanju ljekara shodno potrebi, bez obzira na specijalnost, što je Ministarstvo zdravlja opravdalo epidemijom, a sindikat CESM smatra da se time ugrožava zdravstvo.

Za dr Pabla Seresedu, digestivnog hirurga, taj „dekret otkriva nesposobnost (vlasti) da se suoči s pandemijom“, a dr Kasabona je kritikovao i donošenje političkih odluka tokom epidemije „bez konsultacija s profesionalcima“.

On je posebno kritikovao ekspresno izgrađenu kovid-bolnicu Isabel Zendal u Madridu rekavši da „to nije bolnica, već zgrada, bez osoblja“ kojeg ni drugdje nema dovoljno.

Vlada je najavila da će budžet za javno zdravstvo biti povećan za čak 151 odsto, odnosno za tri milijarde eura, od čega 2,4 milijarde iz EU, za kupovinu vakcina i jačanje javne mreže ljekara opšte prakse.