27. novembar – Nova nada za osobe koje pate od migrene – SAD

0
345

Istraživači su pronašli novi lijek za liječenje migrena koji, na osnovu opsežnog kliničkog ispitivanja, može biti nova nada za osobe koje ne mogu da koriste trenutno raspoložive ljekove za migrenu zbog kardiovaskularnih problema.

Novi lijek pokazao je efikasnost u smanjenju bola i olakšavanju simptoma povezanih sa migrenom, poput mučnine, osjetljivosti na svjetlost i buku za 34 odsto.

– Potencijalni novi lijek za akutno liječenje migrene pružiće prijeko potreban inovacijski pristup u liječenju ovog tipa glavobolje – rekao je dr Ričard B. Lipton, direktor Montefiori centra za glavobolju u Njujorku, koji je vodio studiju.

Novi lek trenutno čeka odobrenje američke Uprave za hranu i ljekove.

Procjenjuje se da milijardu ljudi širom svijeta pati od migrene. Prema statističkim podacima, ovo stanje pogađa tri puta više žene nego muškarace. Najčešći simptom je intenzivna glavobolja koja obično zahvata jednu stranu glave. Ostali prateći simptomi migrene uključuju mučninu, povraćanje i osjetljivost na svetlost, buku i mirise. Pojava migrene može podrazumijevati i poremećaje vida poznatog kao aura.