30. novembar – Nestaje mineral bez kojeg ne možemo

0
419

Klimatske promjene, globalno zagrijavanje, sve manje pitke vode, otapanje leda… Sve su to problemi koji bi mogli dovesti do totalnog uništenja planete i nestanka ljudske rase, no pojavio se još jedan – naučnici upozoravaju da bi nestanak jednog od ključnih minerala mogao biti i fatalniji po čovječanstvo od navedenih stvari, budući da bi se mogao dogoditi ubrzo i imati teške posledice. Radi se fosforu, središnjem građevnom materijalu svih živih bića čije svjetske rezerve nestaju, a on sam nije obnovljiv, prenosi Express.

Naučnici sada pokušavaju da dokuče kada će se to dogoditi. Na svijetu je ostalo tek nekoliko rudnika fosfora koji tim mineralnom pokrivaju cijelu planetu. Da bi se dobila ova vrijedna sirovina, potrebno je fosfor prvo ekstrahirati iz njegovog koncentriranog oblika. Obezbjeđuje se gotovo isključivo iz rudnika u Maroku, dok se puno manje količine nalaze u rudnicima u Kini, SAD-u, Jordanu i Južnoj Africi. Većina rudnika u Maroku nalazi se u zapadnoj Sahari, bivšoj koloniji Španije koju je Maroko aneksirao 1975.

To što većina fosfora stiže s jedne lokacije predstavlja veliki problem, prvenstveno zato jer naučnici upozoravaju da se približavamo “vrhuncu fosfora”, odnosno tačci u kojoj potražnja počinje premašivati ponudu, a poljoprivrednici ne mogu da nastave pružanje trenutne prinose. U najgorem slučaju rezerve fosfora biće posve iscrpljene u roku od 35 godina. Naučnici ovu krizu upoređuju s Hubbertovim vrhuncem ili Peak Oilom. Razlika je u činjenici da za naftu postoji, dok za fosfor ne postoji alternativno rješenje, piše časopis Nature.

Fosfor je ključan sastojak đubriva za biljke, a upravo su velike količine đubriva omogućile porast stanovništva u posljednjih nekoliko desenija, ali i blagostanje u industrijskim zemljama. Poljoprivrednici širom svijeta zahvaljujući fosfatnom đubrivu uzgojili su rod potreban za prehranu čak osam milijardi ljudi.

Naime, fosfor zapravo ne nestaje, već se seli van dosega ljudi. Primljeno anorgansko fosfatno đubrivo vrlo je pokretno i propušta se u vodotoke, a raspršuje se i ispira u okean gdje se taloži kao kalcijev fosfat ili ga preuzima morski organizam koji se na kraju taloži na dnu okeana kada umre, što za ljude kojima fosfor treba ne znači baš ništa, prenosi Express.