27. novembar – Problem rješiv tek kad se uključe odrasli

0
289

Problem nasilja može se riješiti jedino doprinosom cjelokupne zajednice, a najvažniji su prevencija i adekvatna zaštita žrtava, ocijenjeno je na panel diskusiji povodom proslave Svjetskog dana djeteta. Učesnici panel diskusije Nasilje u školama i školskom okruženju, predstavnici lokalnog dječjeg parlamenta Glavnog grada, saglasni su da se u posljednje vrijeme češće i otvorenije priča o nasilju, ali smatraju da treba mnogo više raditi na njegovoj prevenciji. – Svi moraju dati doprinos kako bi riješili problem nasilja u školama. Najvažnije je raditi na prevenciji i na adekvatnoj podršci kako žrtvama nasilja, tako i nasilnicima i svjedocima – naveli su predstavnici dječjeg parlamenta. Direktor Doma zdravlja u Podgorici dr Nebojša Kavarić pozvao je mlade da se obrate svom pedijatru kad god se osjećaju ugroženo i potrebna im je zaštita od nasilja. On je kazao da su pedijatri ovlašćeni da zastupaju prava djece i da su domovi zdravlja adrese na kojima mladi uvijek mogu potražiti pomoć.

– Lako je prepoznati fizičko nasilje. Bitnije je prepoznati ono tiho nasilje koje može biti ignorisanje ili stigmatiziranje. Ako se takvo nasilje ne prevaziđe, ono ostavlja velike posljedice na zdravlje. Pet puta je veća pojava nekih teških oboljenja u odrasloj dobi ako ste žrtve tihog nasilja – naveo je dr Kavarić.
Šef predstavništa UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, kazao je da je nasilje uvijek odraz slabosti i da se o njemu najmanje govori u državama u kojima je u porastu.
Kako je naveo, raduje ga što se u Crnoj Gori veoma otvoreno i sve češće govori o ovoj temi.
Predstavnica dječjeg parlamenenta Glavnog grada Milena Mrđenović, smatra da se o vršnjačkom nasilju često govori, ali i da ima onih koji to prikrivaju ili guraju pod tepih u nadi da će biti zaboravljeno i potisnuto zauvijek.
Njen kolega iz lokalnog dječjeg parlamenta Glavnog grada Mašan Vuković, smatra da se nije mnogo uradilo na polju sprječavanja nasilja.
Ilija Ivanov, iz dječjeg lokalnog parlamenta, kazao je da mnoga djeca koja su žrtve nasilja ćute o tom problemu, misleći da će se na taj način nasilnici umoriti i da će zlostavljanje proći. On je poručio vršnjacima koji trpe nasilje da se obrate nekom u koga imaju povjerenja, jer, kako smatra, problem se može riješiti tek kada se uključe odrasli.