26. novembar – Svaki deseti stanovnik ima neki vid poremećene glikoregulacije

0
278

Konferencija Značaj prevencije, informisanosti i podrške oboljelima od dijabetesa održala se 26. novembra u Podgorici u hotelu Centre Vile, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

U Crnoj Gori skoro svaki deseti ili jedanaesti stanovnik ima jedan vid poremećene glikoregulacije, poručeno je na konferenciji. Kako je saopšteno, u Crnoj Gori se svakodnevno dijagnostikuju novi slučajevi oboljelih od dijabetesa, a registrovano je između 50 hiljada i 60 hiljada oboljelih, odnosno, skoro svaki deseti ili jedanaesti stanovnik ima jedan vid poremećene glikoregulacije.

– Imajući u vidu sve veći teret koji hronične nezarazne bolesti nose u našem društvu, a u skladu sa Svjetskim danom dijabetesa koji se obilježava 14. novembra, ovaj događaj je posebnu pažnju posvetio prevenciji i liječenju dijabetesa u Crnoj Gori, sa ciljem informisanja i upoznavanja crnogorske javnosti sa problemom i teretom dijabetesa, načinima prevencije i načinima podrške oboljelima, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz nevladine organizacije Brini o sebi, na događaju su se obratili predstavnici ministarstva i zdravstvenih institucija u Crnoj Gori, koji su pružili relevantne informacije o stanju i uslovima liječenja dijabetesa i ukazali na načine očuvanja i unapređenja zdravlja.

Panelisiti su istakli značaj prevencije, pa zatim edukacije, samokontrole i samosvijesti oboljelih od dijabetesa, koji su ključni u smjeru spriječavanja mnogobrojnih komplikacija. Glavni zaključak sa press konferencije odnosi se na važnost sinergije svih zdravstvenih institucija u Crnoj Gori i na preduzimanje konkretnih koraka u prevenciji i edukaciji, kako bi se među stanovnicima naše zemlje otklonile sve predrasude o ovom oboljenju, zaključuje se u saopštenju.