28. novembar – MARŠ NA BEBE

0
282

Prijevremeno rođenje je na prvom mjestu uzroka smrti male djece širom svijeta.

– Broj prijevremeno rođene djece se ne smanjuje i u mnogim zemljama je sve veći – objasnio je Edvard Mekejb iz organizacije Marš za bebe. U svijetu se 15 miliona djece rodi prijevremeno svake godine. Milion od njih umre, a druga pate od raznih bolesti, sljepila, cerebralne paralize, smanjenih intelektualnih sposobnosti i drugih. 60% prijevremenih rođenja dogodi se u Africi i Južnoj Aziji, a stopa smrtnosti u Sjedinjenim Državama je opala na 11%. Amerika i dalje ima najveći broj prijevremenih rođenja od svih razvijenih zemalja.

– Organizacija Spasimo bebe je finansirala studije i uspostavila istraživačke centre kako bi pronašla vezu ka prijevremenim rođenjima i načinima da se ona spriječe. Naučnici na univerzitetu Stenford ustanovili su razlike u bakterijama u ženskim vaginama koje bi mogle da imaju ključnu ulogu u razumijevanju prijevremenih rođenja.

Cilj uspostavljanja istraživačkih centara, su zdravije bebe koje zahtjevaju manje medicinske njege, koje će porasti i postati produktivni građani. Ukoliko se pronađe način da se spriječe milioni prijevremenih rođenja, to bi bio ogroman korak za cijelo čovječanstvo .