28. oktobar – Liječenja u inostranstvu koštala 4,75 miliona eura

0
329

Fond za zdravstveno osiguranje je, prema preliminarnim podacima, za prvih devet mjeseci za liječenje, dijagnostiku i kontrole crnogorskih građana van naše zemlje izdvojio 4,75 miliona eura. To je za 1,9 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine. Kako navodi direktor te ustanove Sead Čirgić, za sada je najviše novca izdvojeno za liječenje jednogodišnjeg djeteta za koje je Fond uplatio 200.000 eura po predračunu, kao i za operaciju maloljetnika koja je koštala 106.365 eura.

– Liječenje jednogodišnjeg dječaka i dalje traje i ukupan trošak će se obračunati po završenom liječenju kada će se ispostaviti konačna faktura – kazao je on.

U Fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da se uputi osiguranicima pišu za liječenje i dijagnostiku, te da liječenje ponekad podrazumijeva i izvođenje operacije.

-Prošle godine više osiguranika upućeno je na liječenje u inostranstvo, zbog složenih procedura i teških komplikacija, kojih nije bilo u 2016, a odnose se na neurohirurške operacije, operacije iz oblasti ortopedije, kardiohirurgije, oftalmologije i drugo. Troškovi za najskuplje operacije iznosili su od 92 do 180.000 eura, za liječenje po jednom osiguraniku – kazao je Čirgić.
Na transplantaciju je, kako je rekao, upućeno sedam pacijenata, a one su koštale od 90 do 300.000 eura za jednog pacijenta.