26. oktobar – Liste čekanja u KCCG manje nego u Sloveniji

0
317

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Ljubljana dr Aleš Šabeder kazao je da je impresioniran načinom rada medicinskog kadra Kliničkog centra Crne Gore koji je, kako je ocijenio, veoma produktivan. Direktori kliničkih centara Crne Gore i Ljubljane potpisali su Memorandum o poslovnoj saradnji u oblasti pružanja usluga zdravstvene zaštite, edukacije i naučno-istraživačkog rada čim će, kako su saopštili, dosadašnja odlična saradnja biti podignuta na još veći nivo. Direktor KCCG, dr Jevto Eraković, kazao je da je povod posjete menadžmenta Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Ljubljana KCCG-u uspostavljanje i nastavak uspješne saradnje tih zdravstvenih ustanova. – Definisali smo korake u kom pravcu će ići ta saradnja, što je veoma važno za KCCG i njegovo pozicioniranje kao regionalnog lidera. Očekujem mnogo od ove saradnje, kako na polju edukacije i razmjene kadrova, tako i u pogledu izrade stručnih dokumenta, protokola i vodiča i sprovođenja zajedničkih istraživačkih projekata“, kazao je dr Eraković nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji. On je ocijenio da će dosadašnja saradnja, sa novim Sporazumom, biti podignuta na veći nivo, što je itekako važno za dalji razvoj KCCG. – Želim da se zahvalim kompletnom timu UCK Ljubljana na velikoj podršci i pomoći, koju su iskazali prilikom ove posjete i koja će biti konkretizovana ove i naredne godine – rekao je dr Eraković.

Dr Šabeder je istakao je da dvije zdravstvene ustanove već godinama odlično sarađuju.
– U ova dva dana imali smo niz sastanaka i konstruktivnih razgovora sa rukovodećim ljudima u KCCG, tako da smo definisali i neka nova područja saradnje, gdje ćemo, siguran sam, ostvariti veći nivo komunikacije i konkretnih aktvnosti – kazao je dr Šabeder.
On je ukazao da UKC Ljubljana i KCCG imaju iste ideje, projekte, ali i iste poteškoće. Istakao je da je tokom boravka i obilaska KCCG, posebno impresioniran načinom rada medicinskog kadra koji je, kako je ocijenio, veoma produktivan.
– Takođe me je impresionirala i činjenica da su liste čekanja u KCCG mnogo manje nego u Sloveniji, kao i da ih u pojednim oblastima i nema. A to je trenutno jedna od najvećih problematika u zdravstvu Slovenije – kazao je dr Šabeder.
Tokom zvanične posjete KCCG, delegacija UKC Ljubljana, u kojoj je pored direktora dr Šabedera, bila i medicinska direktorica prof. dr Jadranka Buturović Ponikvar, prisustvovala je kolegijumu menadžmenta KCCG sa rukovodiocima organizacionih jedinica, a gosti iz Slovenije sastali su se i sa mr Seadom Čirgićem, direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje i prof. dr Miodragom Radunovićem, dekanom Medicinskog fakulteta u Podgorici.