31. oktobar – Opšta bolnica u Bijelom Polju dobila novi skener

0
338

Opšta bolnica Bijelo Polje dobila je novi multislajsni skener vrijedan 330 hiljada eura. Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović saopštio je da će aparat najnovije generacije omogućiti kvalitetnije snimke, skratiti vrijeme snimanja ali i zračenje.

Dr Hrapović je kazao da će instaliranjem savremenog CT aparata, stanovnici Bijelog Polja, Mojkovca i okoline moći će da dobiju savremenu dijagnostiku u mjestu boravka ili u neposrednoj blizini. – Cilj ove Vlade je da obezbijedimo da građani imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu, dijagnostiku i liječenje, i dostupnu u mjestu u kom žive. Posebno imamo senzibilitet kada je riječ o sjeveru zemlje, na čijem dinamičnijem razvoju radimo u kontinuitetu“, rekao je Hrapović. On je istakao da je aparat dio opreme vrijedne skoro 12 miliona eura za čiju je nabavku novac obezbijedila Vlada. – Osim skenera, bjelopoljska bolnica dobila je opremu vrijednu 540 hiljada eura. Na starom skeneru, koji je u funkciji od 2009. godine urađeno je oko 30 hiljada snimanja, i potreba za novim je bila itekako opravdana – ocijenio je dr Hrapović. On je ocijenio da je aparat najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama. – Stari aparat bio je šesnaestoslajsni, a novi je osamdesetoslajsni, što znači da će kvalitet snimaka biti mnogo bolji, znatno kraće vrijeme snimanja i mnogo manje zračenje u odnosu na stari aparat. Takođe, novi aparat ima mogućnost snimanja cijelog tijela, krvnih sudova i sprovođenje drugih sofisticiranih procedura – objasnio je dr Hrapović. Vlada i Ministarstvo zdravlja, kako je rekao, predano rade na poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Direktorica Opšte bolnice Bijelo Polje, dr Biserka Bulatović, kazala je da se u Crnoj Gori prethodnih mjeseci dešavao medicinski pomak, kada je riječ o obnavljanju opreme u svim zdravstvenim ustanovama.
– Nakon Bolnice Nikšić, koja je nekoliko dana prije nas pustila u funkciju novi skener, Podgorice i Kliničkog centra, koji je dobio najasavremeniju magnetnu rezonancu, došao je na red i na našu bolnicu. Nabavkom novog multislajsnog CT aparata našim pacijentima omogućena je najreciznija dijagnostička usluga ove vrste, a zbog mogućnosti koje aparat nudi, sigurno će se i broj procedura koje se na njemu rade povećati.
Liste čekanja ne postoje, jer se svi prvi pregledi završavaju u roku od 30 dana – rekla je dr Bulatović.
Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, kazao je da će novi skener podići kvalitet zdravstvene zaštite u tom gradu i na sjeveru Crne Gore.
– Koristim priliku da zahvalim Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu zdravlja na velikoj investiciji. Siguran sam da ćemo sa ovakvim investicijama nastaviti i u sljedećoj godini i očekujem, iz novog kapitalnog budžeta, značajna sredstva za investcije u bjelopoljsku bolnicu, kako bi ona povratila centralni regionalni značaj, koji smatramo da joj pripada – rekao je Smolovć.
Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je za potrebe bjelopoljske bolnice nabavljen OCT, aparat za ergometriju, a u toku je, kako je dodao, postupak nabavke dva ultrazvučna aparata i druge opreme.
– Komletna oprema, od iznosa od 11 miliona i 700 hiljada eura, značajnim dijelom se opredjeljuje za sjever države i to pokazuje namjeru Vlade da se razvija i da se na adekvatan način zbrinjavaju stanovnici tog područja. Srećno puštanje u rad skenera i što manje da ga koristite – zaključio je Čirgić.