28. oktobar – Svaki šesti građanin je invalid – Hrvatska

0
36

Svaki šesti stanovnik Hrvatske, odnosno 16 posto ukupne populacije ima neku vrstu invaliditeta. Prema Izvještaju o osobama s invaliditetom koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 1. septembra ove godine u Hrvatskoj je živjelo 624.019 osoba s invaliditetom.

Taj je broj u samo tri godine narastao za čak 110.000 osoba – tijekom 2019. u istom je izvještaju bilo registrovano 511.281 osoba s invaliditetom.

Razloga za to je, objašnjavaju u HZJZ-u, nekoliko – od nešto izmijenjene metodologije vođenja evidencije, preko novog popisa stanovništva (prema kojem se ukupni broj stanovnika smanjio pa je udio osoba s invaliditetom automatski narastao), do opšteg starenja stanovništva, procesa koji neminovno dovodi i do većeg broja osoba s teškoćama u svakodnevnom funkcionisanju.

Hrvatski udio značajno je viši od prosjeka. Prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN), od deset stanovnika svake zemlje jedan je u izvjesnoj mjeri osoba s invaliditetom. To je pravilo ranijih godina više-manje bilo primjenjivo i na Hrvatsku. Jutarnji list