31. oktobar – Farmaceuti podržali Ružičasti oktobar – Srbija

0
36

Srbija se i dalje nalazi u vrhu evropskih zemalja po broju oboljelih od raka dojke i zato se svake godine apeluje da je rano otkrivanje od ogromnog značaja za život svake žene.

Zbog velikog značaja, farmaceuti podržavaju Ružičasti oktobar – međunarodnu inicijativu za podizanje svijesti o kanceru dojke kao najčešćoj malignoj bolesti koja se javlja kod žena i koja čini oko 25 odsto tumora u ženskoj populaciji.

Rak dojke, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut odnosi više od 1.600 života godišnje, a u istom periodu je registrovano preko 4.000 novooboljelih.

Oktobar se, kao međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, obilježava u mnogim zemljama širom svijeta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svijest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja liječenja osoba oboljelih od karcinoma dojke. Jer, kada se otkrije na vrijeme, rak dojke je izlječiv u preko 90 odsto slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i liječenje efikasnije, čime se podiže kvalitet života oboljelih žena.

Farmaceutska Komora Srbije ovog oktobra podržala je svjetsku kampanju. Ove godine, tokom oktobra meseca, farmaceuti su u apotekama imati odštampano uputstvo sa vježbama koje pacijentkinje treba da rade kod kuće nakon odobrenja od strane ljekara, a koje olakšavaju povratak normalnim dnevnim aktivnostima nakon operacije. Uloga farmaceuta kao zdravstvenog radnika u savetovanju pacijentkinja sa kancerom dojke je veoma važna.

Farmaceuti u apotekama to pokazuju prilikom svakog kontakta sa pacijentima, a ružičasti oktobar predstavlja povod da se podigne svest o obolevanju od kancera dojke. danas