29. avgust – Dramatičan povratak malih boginja u Evropu – SZO

0
354

Svjetska zdravstena organizacija (SZO) saopštila je da postoji dramatičan povratak malih boginja u Evropu, djelimično pomognut odbijanjem vakcinacije, sa skoro 90.000 ljudi koji su dobili tu bolest u prvoj polovini 2019. godine.
SZO, agencija UN za zdravstvo, navela je objavljenom izvještaju da je broj slučajeva malih boginja od januara do juna udvostručen u odnosu na prethodnu godinu. Male boginje spadaju među najzaraznije bolesti u svetu i šire se kašljanjem, kijanjem i fizičkim kontaktom.
Iako su mnoge evropske zemlje uvele oštriju politiku vakcinacije, tvrdoglavi džepovi otpora vakcinaciji su doveli do epidemija širom kontinenta. Njemačka vlada je prošlog mjeseca predložila da se imunizacija od malih boginja učini obaveznom za djecu i zaposlene u vrtićima i školama. U Njemačkoj je ove godine zabilježeno više od 400 slučajeva malih boginja.
Najveći broj slučajeva je zabilježen u Ukrajini, više od 84.000, a slijede Kazahstan i Gruzija. Ukrajinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je od malih boginja umrlo osam osoba.
Ekspertski komitet SZO je saopštio da su Albanija, Češka, Grčka i Velika Britanija izgubile status zemalja u kojima su male boginje iskorenjene. Ta bolest se može spriječiti s dvije doze vakcine ali kada se čovjek zarazi ne postoji efikasno liječenje.