29. decembar – Farmaceutske kompanije podižu cijene ljekova – SAD

0
31

Proizvođači ljekova uključujući Pfizer Inc, GlaxoSmithKline PLC, Bristol Myers Squibb, AstraZeneca PLC i Sanofi SA planiraju podići cijene u Sjedinjenim Državama za više od 350 jedinstvenih ljekova početkom januara. To pokazuju podaci koje je analizirao istraživač zdravstva, kompanija 3 Axis Advisors, javlja Reuters.

Očekuje se da će do povećanja doći u vrijeme dok se farmaceutska industrija priprema za Zakon o smanjenju inflacije (IRA) Bajdenove administracije. Zakon omogućuje vladinom zdravstvenom programu Medicare da direktno pregovara o cijenama za neke ljekove.

U 2022. proizvođači ljekova podigli su cijene za više od 1.400 ljekova prema podacima koje je objavio 46 Brooklyn, neprofitna organizacija za određivanje cijena ljekova koja je povezana s 3 Axisom. To je najveće povećanje od 2015. godine.

Srednje povećanje cijena ljekova prošle godine je iznosilo 4,9 posto, dok je prosječno povećanje bilo 6,4 posto, navodi 46 Brooklyn. Obje brojke niže su od stope inflacije u Sjedinjenim Državama.

Proizvođači ljekova većinom su zadržali povećanja na 10 posto ili niže – što je industrijska praksa koju slijede mnogi veliki proizvođači ljekova otkako su se našli na meti kritika zbog prevelikog povećanja cijena sredinom prošle decenije.

Više cijene lijekova vjerovatno će biti objavljene u januaru.  Radio Slobodna Evropa