30. decembar – Smrtonosna bakterijska zaraza odnela živote najmanje 30 dece – Velika Britanija

0
32

U Engleskoj su od invazivnog oblika bakterijske infekcije umrle ukupno 122 osobe, pokazuju podaci britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA). Od toga je 25 umrlih bilo mlađe od 18 godina.

Bakterije streptokoka grupe A mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući šarlah i streptokoku grla. UKHSA navodi da bilježe povećanje broja infekcija šarlahom i streptokokom grupe A izvan sezone te veći broj slučajeva nego što se vidi u tipičnoj godini.

Budući da su ograničenja zbog kovida popustila i ljudi se više miješaju, postoji više prilika za širenje ovakvih infekcija, piše BBC.

Dok je većina slučajeva relativno blaga, ponekad streptokoka može uzrokovati po život opasnu invazivnu streptokoknu infekciju grupe A (iGAS), kada prođe kroz tjelesnu odbranu i pređe u područja u kojima se inače ne nalazi, kao što su krv, pluća i mišići.

Agencija je zabilježila 151 slučaj takve infekcije kod djece u dobi od jedne do četiri godine između 19. sepembra i 25. decembra.

Zdravstvena agencija je saopštila da su ove opasne infekcije i dalje rijetke i da je većina slučajeva i dalje u starijih od 45 godina.

Dr Obaž Edežere iz agencije rekao je da je u toku porast slučajeva šarlaha i upale grla prouzrokovane streptokokom A “razumljivo zabrinjavajuća za roditelje”. Naglasio je da se stanje “može lako liječiti antibioticima i vrlo je rijetko će dijete postati ozbiljnije bolesno”. Upozorio je roditelje da se sa djetetom jave ljekaru ako ono jede manje od uobičajenog, ima visoku temperaturu koju ne mogu spustiti, budi znojavo, umorno i razdražljivije nego inače. Dnevnik.hr