26. decembar – Stručnjaci ocijenili da je kraj pandemije koronavirusa – Njemačka

0
29

Nakon ove zime, otpornost i imunitet stanovništva će biti toliko veliki da će se virus teško moći održati i pojaviti tokom ljeta. Šef virologije u berlinskom Charitéu je, kao jedino ograničenje, naveo pojavu novih varijanti virusa. Dr Christian Drosten smatra da je pandemija korone u Njemačkoj završena.

– Ove zime s virusom SARS-CoV-2 doživljavamo prvi endemski talas. Po mom mišljenju, pandemija je završena – rekao je dr Drosten za berlinski list Tagesspiegel.

Dr Drosten je branio mjere za suzbijanje virusa, rekavši kako se nikada nije radilo o zaustavljanju pandemije. Od početka je bilo jasno da to nije moguće.

– Ali da ništa nije učinjeno, bilo bi milion i više smrtnih slučajeva u Njemačkoj u brojnim talasima epidemije sve do delte. Zato se moralo ići na mjeru smanjivanja kontakata – rekao je epidemiolog dr Drosten.

Dr Christian Karagiannidis, predsjednik njemačkog Društva za intenzivnu medicinu, takođe je za Redaktionsnetzwerk Deutschland (Redakcijska mreža Njemačke) izjavio da je malo vjerovatno da bi se opasna varijanta virusa korone mogla ponovo proširiti u zemlji. Obrana od patogena očito funkcioniše vrlo dobro.

Međutim, brojne mjere zaštite od korone, koje su u Njemačkoj propisane zakonom, i dalje se primjenjuju. Dok pokrajinske vlade mogu same odlučiti je li obavezno nošenje maski u regionalnim prevoznim sredstvima poput regionalnih vozova i autobusa, FFP2 maske su obavezne za međugradske vozove i autobuse koji voze po cijeloj Njemačkoj, kao i u ljekarskim ordinacijama, klinikama i staračkim domovima. Danas.hr