27. decembar – Nestašica ljekova u cijeloj Evropi

0
34

Evropa se trenutno čak i za najobičnije dječje sirupe protiv temperature ili bolova, snalazi dijeleći višak ljekova preko WhatsApp grupa i društvenih mreža.

Nedavna analiza Evropske komisije pokazuje da je u svim državama članicama EU-a primijećen trend porasta prijava nestašica ljekova proteklih godina, što se dijelom može pripisati ekonomskoj globalizaciji i koncentraciji farmaceutske proizvodnje u zemljama izvan Evrope.

Deutsche Welle u reportaži o nestašici ljekova navodi da je razlog obustava domaće proizvodnje pojedinih ljekova jer se ona proizvođačima ne isplati. Za primjer, zdravstveno osiguranje plaća kompanijama 1,36 eura za bočicu sirupa paracetamola. Taj iznos nije povećan već deset godina, a u međuvremenu je cijena aktivnog sastojka paracetamola samo ove godine porasla za 70 posto.

N1 prenosi kako farmaceutska industrija traži povećanje naknada za ljekove, ali i ukidanje ugovora po kojima zdravstvena osiguranja plaćaju samo fiksne iznose. Stručnjaci se pak zalažu i za državnu proizvodnju esencijalnih ljekova u Njemačkoj te povratak proizvodnje iz Azije. N1