29. septembar – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA – BiH

0
281

U okviru obilježavanja Svjetskog dana srca kojeg je Svjetska kardiološka federacija uspostavila u cijelom svijetu 29. septembra, i ove, kao i prethodnih godina u akciju se uključio Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH organizujući simpozijum pod naslovom „Stečene bolesti srca”.
Nakon simpozijuma održana je dvosatna akcija mjerenja krvnog pritiska, šećera i masnoće u krvi, pulsa i saturacije kiseonikom građana na Trgu fra Grge Martića ispred Sarajevske Katedrale
Simpozijum je otvorila acc. prof. dr Senka Mesihović Dinarević, moderator Simpozijuma. -Svjetski dan srca je uspostavljen sa ciljem da se posljedice bolesti srca i njihova incidenca smanji. Prema posljednjim statistikama 17 miliona ljudi u svijetu umire od bolesti srca, a pretpostavka je da će se do 2030. godine ovaj broj popeti na 20 miliona umrlih. Najvažnije je da se stanovništvo edukuje da prepozna četiri glavna rizikofaktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a to su: pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, neadekvatna ishrana i fizička neaktivnost. Ključ borbe protiv bolesti srca je prevencija, i zato pored navedenih faktora koji su glavni uzročnici moramo voditi računa o zdravijoj okolini, načinu ishrane u školama, većoj fizičkoj aktivnosti kod djece i odraslih, itd. Na ove zaključke nas navodi studija koju je Odbor za kardiovaskularnu patologiju sproveo prije par godina i u kojoj je učestvovalo preko 40,000 hiljada ispitanika – objasnila je prof. dr Mesihović Dinarević.