21. septembar – HRVATSKA ĆE RAZVITI NUKLEARNE DETEKTORE

0
320

Institut Ruđer Bošković je predstavio jedan od najvećih NATO SPS projekata u Hrvatskoj. Na tom Institutu je predstavljen projekatt E-SiCURE, jedan od najvećih projekata iz NATO programa nauke za mir i sigurnost u Hrvatskoj, koji je nedavno dodijeljen IRB-u za razvoj sofisticiranih detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.

Projekat kojeg je danas na IRB-u predstavila dr. sc. Ivana Capan nosi naziv Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama i vrijedan je 396 500 EUR, a čak 31% sredstava odlazi u Hrvatsku, što inače nije uobičajna praksa na ovim projektima kada većina sredstava odlazi zemljama partnerima.

Glavni je cilj projekta E-SiCURE, kao što i njegov puni naziv sugeriše, uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizovane detektore od silicij-karbida za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala (SNM) u svrhu jačanja sigurnosti na granicama i lukama.

Naime, sve složeniji geopolitički rizici, uključujući i decentralizovane terorističke prijetnje, doveli su do hitne potrebe za uvođenjem sastava nuklearnog probira za otkrivanje nedopuštene trgovine posebnih nuklearnih materijala preko granica.

Krajnji korisnik ovakvog detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava (CU), koja je ujedno i partner na ovom projektu, te je povodom današnjeg predstavljanja Antonio Mučnjak, pomoćnik direktora za nadzor CU-a, osvrnuvši se na nedavni incident na graničnom prelazu Karasović podsjetio na ključnu ulogu koju ovakvi projekti u nauci i tehnologiji imaju u jačanju sigurnosti i očuvanju dobrobiti svih građana Republike Hrvatske.