30. oktobar – Sindikat zdravstva zatražio da rad zdravstvenih radnika bude adekvatno nagrađen

0
146

Sindikat zdravstva Crne Gore zatražio je da se prepozna vrijednost posla koji obavljaju zdravstveni radnici u toku pandemije koronavirusa, i da taj rad ne bude samo trenutno adekvatno nagrađen, ukazujući i na važnost zaštite i sigurnosti na radnom mjestu.

Ta sindikalna organizacija organizovala je pres konferenciju na temu „Aplauzi nijesu dovoljni“ povodom nedjelje akcije i mobilizacije radnika u sektoru zdravstva, koju obilježava Evropska federacija sindikata javnih službi (EPSU) pod parolom: „Starajte se o nama da bismo mi mogli da se staramo o vama!”.

Predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore, dr Vladimir Pavićević kazao je da je pandemija novog koronavirusa stavila pred veliki izazov zdravstvene sisteme u cijeloj Evropi i pokazala, kako je rekao, njihovu ranjivost i potrebu ulaganja u infrastrukturu, edukaciju i stvaranje adekvatnih uslova za zdravstvene radnike.

– Godinama unazad nije dovoljno ulagano u sisteme zdravstva, zahvaljujući mjerama štednje na uštrb optimizacije kapaciteta, povećanja broja osoblja i adekvatnog nagrađivanja zaposlenih. Sindikati zdravstvenog sektora cijele Evrope su zbog toga odlučili da pokrenu zajedničku akciju kako bi svojim vladama stavili do znanja da aplauzi nijesu dovoljni, i da je ovo prilika da se sistemi zdravstva u cijeloj Evropi organizuju na pravi način i da se ne štedi na zdravlju građana – rekao je dr Pavićević.

Sindikat zdravstva Crne Gore, kako je istakao, kao članica EPSU, daje punu podršku ovoj akciji podržavajući borbu za tri osnovna cilja koja su proklamovana na sjednici održanoj 8. oktobra ove godine, a to su sigurnost na radu i sigurno zapošljavanje, veće plate i bolji uslovi rada i kvalitetna zaštita za sve.

– U Crnoj Gori od početka pandemije, zdravstveni radnici su pokazali visok stepen odgovornosti i spremnost da u svakom trenutku pomognu oboljelima izlažući se gotovo svakodnevno opasnosti da i sami budu zaraženi, a nažalost, neki su izgubili bitku sa ovom opakom bolešću. U Evropi je više od sedam hiljada zdravstvenih radnika izgubilo život, a kraj pandemiji se ne nazire – rekao je dr Pavićević.

On je skrenuo pažnju na sve kolege, naročito one koji su danonoćno u skafanderima, pod maskama, vizirima „i tražimo da se nagradi njihov rad, ali ne samo trenutno, već da se prepozna prava vrijednost posla koji obavljaju zdravstveni radnici i da taj rad bude adekvatno nagrađen“.

Kako je ocijenila, zapošljavanje medicinskog i nemedicinskog kadra u sistemu zdravstva otežavaju dugotrajni problemi, loše plate i uslovi rada.

„Kao radnici u sistemu zdravstva, zaslužujemo bolju platu i uslove rada, a ne samo jednokratne bonuse za borbu protiv covid 19“. ,,Pomognite Vi nama kako bi mi mogli da pomognemo Vama“ zaključila je Prodanović.