28. oktobar – Rezultati testova se duže čekaju zbog velikog priliva uzoraka

0
123

Vrijeme čekanja na rezultate testiranja na Covid-19 značajno se produžilo s obzirom na enorman priliv uzoraka u laboratorije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Apeluju na sve testirane da ostanu u svojim kućama i izbjegavaju kontakte.

– Kako bi osiguralil da pacijenti koji čekaju rezultate ne predstavljaju potencijal za dalje širenje infekcije, od posebnog je značaja da sve osobe koje su testirane zbog prisustva simptoma ili kontakta sa oboljelom osobom do pristizanja trezultata ostaju u svojim kućama uz izbjegavanje svih društvenih kontakata – saopšteno je iz IJZ.

Istakli su da se u slučaju potrebe pacijenti obrate svojim izabranim ljekarima za instrukcije.

– Osobe koje tokom čekanja rezultata razviju simptome ili primjete pogoršanje kliničke slike ne treba da čekaju rezultate PCR analiza već se moraju odmah obratiti svojim izabranim ljekarima i pratiti njihove instrukcije za dalje postupanje i eventualno upućivanje na dodatne preglede i pretrage. S obzirom na epidemiološko dešavanje na terenu jedino odgovornim ponašanjem možemo sačuvati zdravstveni sistem od urušavanja – navodi se.