4. mart – NUMANOVIĆ U POSJETI DOMU ZDRAVLJA PODGORICA

0
407

Numanovic u posjeti Domu zdravlja PodgoricaRukovodilac Ministarstva zdravlja dr Suad Numanović obišao je 4. marta Dom zdravlja Podgorica, odnosno zdravstvene objekte na Starom Aerodromu i u Bloku pet.

Kako je tom prilikom saopštio, u Domu zdravlja Podgorica liječi se oko 200 hiljada građana, odnosno trećina stanovnika Crne Gore, a uslovi u kojima se liječe su zadovoljavajući.

– Ta ustanova zbrinjava ne samo građane Podgorice, nego i mnoge koji ovdje dolaze da žive na duži ili kraći period, kao što su studenti, penzioneri i svi koji zbog poslovnih obaveza dolaze u Glavni grad – rekao je Numanović.

On je najavio da Ministarstvo sa ostalim zdravstvenim ustanovama planira da poveća broj timova jer je to neophodno s obzirom na broj osiguranika. Takođe, kako je kazao, uvođenje privatnih apoteka u zdravstveni sistem omogućiće dobijanje lijekova u 106 apoteka u Crnoj Gori, a posebna pažnja će biti na tome da pacijent bude zadovoljan.

– To podrazumijeva da pacijenti budu na vrijeme pregledani, da dobijaju recepte i bez problema podignu lijek – naveo je Numanović.

On je kazao da će recepti i dalje važiti 30 dana, a umjesto dvije ili više kutija tableta pacijent će od ljekara dobijati jednu, u situacijama koje dozvoljava priroda bolesti.

Direktor Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić je kazao da su u Domu zdravlja ohrabreni činjenicom da je njihova uspješnost prepoznata i da se navodi kao primjer.

– Naročito sam ohrabren činjenicom da ćemo dobiti povećan broj timova, ne zbog nas već zbog pacijenata – kazao je on.

Kako je objasnio, podgorički Dom zdravlja nema dovoljno prostorih kapaciteta, kao ni pedijatara.

– Doktori dnevno u prosjeku pregledaju do 80 pacijenata – objasnio je.

Prema njegovim riječima, obezbijeđene su sve vakcine izuzev be-se-že, koja je nabavljena ali nije isporučena i vakcinacija je uspješno završena. Takođe, provedene su sve mjere za provjeru prepisivanja lijekova.

– Uz novu metodologiju i nove sisteme praćenja evaluacije kvalitetno propisanog lijeka, ostvarićemo značajne uštede koje će biti investirane u proširenje kapaciteta za potrebe građana – kazao je Kavarić.