Brzo prilagođavanje promjenama je ključ za uspjeh

0
539


Intervju: BILJANA PAVIĆEVIĆ, rukometašica

Capture– Rukomet nije moj prvi, ali je svakako pravi izbor – rekla je dvadesetpetogodišnja Biljana Pavićević, rukometašica reprezentacije Crne Gore i kluba Budućnost, u kojem je započela karijeru, dok je sezonu 2011/12. provela na pozajmici u makedonskom Prilepu. Osim toga, bila je kapiten kadetske reprezentacije Srbije i Crne Gore, a nakon samostalnosti države, i kapiten juniorki Crne Gore. Diplomirani je ekonomista i student magistarskih studija na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Da li je povreda koju si imala usporila tvoju karijeru?

Dosta je usporila moju karijeru jer se sve to desilo kad sam bila prilično mlada, a tada mi je bilo najpotrebnije da igram. Zadobila sam tešku povredu koljena, nakon čega je uslijedila operacija, za koju se tek nakon 10 mjeseci pokazalo da je loše odrađena. Zbog druge operacije koja bi to ispravila izgubila sam dvije godine profesionalne karijere. Zahvalna sam dr Milankovu koji je odradio odličnu operaciju, kao i fizioterapeutima Srđi Kojiću i Alenu Pepiću, koji su mi pomagali u fazi rehabilitacije. Naravno, mnogo dugujem svojoj porodici bez koje bih teško uspjela da prebrodim sva iskušenja koja su me zadesila u tom periodu. Njima sam, svakako, najviše zahvalna što sam se vratila na pravi put.

Da li si se navikla na ritam koji ti sport nameće kao posao kojim se baviš?

Navikla sam na taj ritam, apsolutno mi odgovara i teško da bih mogla da funkcionišem bez tako organizovanog dana. Jeste naporno i imam dosta obaveza, kako u sportu, tako i na fakultetu, ali što više obaveza imam bolje funkcionišem.

Koliko vodiš računa o zdravoj ishrani?

O zdravoj ishrani mnogo vodim računa, trudim se da se hranim onako kako se predlaže sportistima, izbjegavam masnu hranu, slatkiše, grickalice i gazirane sokove. Ishrana mi se zasniva na proteinima, voću, povrću…

Čime započinješ jutro?

Jutro započinjem molitvom i čašom vode.

Na koja odricanja si primorana kao profesionalni sportista?

Odricanja ima mnogo, najčešće sam u 22 časa u krevetu jer su nam prijepodnevni  treninzi prilično rano ujutro, tako da za noćni život nemam vremena. Na primjer, za Novu godinu  imamo dva slobodna  dana, ljeti desetak… Ali, uživam u ovome što radim i to mi ne predstavlja problem.

Da li si sujevjerna i imaš li neke rituale za koje smatraš da ti donose sreću na utakmicama?

Nijesam sujevjerna i nemam neke rituale koje poštujem pred meč. Volim da odem u crkvu i da se napunim pozitivnom energijom pred utakmicu.

Koliko brzo se navikavaš na promjene sredine?

Brzo se naviknem na promjene i smatram to jednim od ključeva za uspjeh. U današnje vrijeme čovjek mora biti fleksibilan.

 Koliko je bitna harmonija u klubu za tvoj lični napredak?

Harmonija u klubu je jako bitna, kako za tim kao cjelinu, tako i za mene kao pojedinca.

Da li i koliko koristiš društvene mreže?

Društvene mreže koristim onoliko koliko mi vrijeme to dozvoljava.

Poruka za čitaoce Medicala…

Poruka je da imate svoje snove, da ih slijedite, da vjerujete u njih i za ostvarenje date svoj maksimum. Vjerujte i radite i bićete nagrađeni. Ništa nije nemoguće.

Draženka Laketić