Ishrana u vidu duginih boja

0
716

dugaJedna od dobrih smjernica i vodilja u našoj ishrani je ishrana u vidu duginih boja. To znači da se u izboru dnevnog jelovnika rukovodite idejom da na vašem tanjiru budu zastupljene različite  boje povrća i voća. Ne samo zbog toga što će vam obrok izgledati vizuelno ljepše i primamljivije, već zbog toga što svaka boja, odnosno pigment, ima svoja ljekovita svojstva i djeluje  na određene funkcije našeg organizma i imunog sistema. Ovo veselo povrće i voće duginih boja pruža kako zaštitu, tako i sve potrebne antioksidante i fitonutriente za održavanje optimalnog zdravlja i dugovječnosti.

Kada pravite salatu od svježeg povrća kao prilog mesu, smutite voćne kupove i imajte ideju o duginim bojama.

Zeleni pigment koji nalazimo u zelenom lisnatom povrću kao što su blitva, spanać, raštan, zelje, salata, kao i brokoli, prokelj… sadrže u sebi hlorofil  koji je prečistač krvi i vrlo sličan po svom sastavu hemoglobinu. Ono djeluje na jetru da pospješuje njeno prečišćavanje i balansira proizvodnju i kvalitet žuči potrebne za varenje masti. Sve što ima gorak ukus, kao što to većinom ima zeleno povrće, stimulise dreniranje jetre i regulisanje žučnih sokova.

Jetra je nasa fabrika otpada, ona filtrira svu krv i otklanja toksine tipa pesticidi, teški metali, hemikalije, aditivi, hormoni, alkohol, duvan…

Kada jetra radi usporeno onda se u našem tijelu zadržavaju štetne supstance i truju naš organizam proizvodeći zdravstvene probleme. Mnoge bolesti potiču od usporenog rada jetre i nagomilanih toksina, naročito kožne alergije,  digestivni  simptomi i artritis.

Crveni pigment

Likopen, kartenoidni pigment koji nalazimo u paradajzu npr. je moćan zaštitinik i antioksidant. On štiti od sunčevih opekotina, da ne pocrvenimo kao paradajz, zaštita je protiv karcinoma, naročito prostate i testis,  gdje se likopen normalno nalazi u višoj koncentraciji. On štiti tijelo i od kardiovaskularnih  bolesti, potvrđuju najnovije studije. Njegove sposobnosti zaštite mozga od pesticide i hemikalija, a naročito od Mono natrijum glutamata, pojačivača ukusa, koji se nalazi gotovo u svim proizvodima koji su upakovani, su zadivljujuće i dokazane u studijama. Likopen je moćan u borbi protiv infekcija i kandide. On spada u jedan od nutrienata za bolji vid i štiti oči od oksidativnog oštećenja, tipa katarakte i makularne degeneracije, koji su vodeći uzrok gubitka vida kod starije populacije  (spanać je još jedna namirnica koja štiti od makularne degeneracije i sadrži lutein).

Narandžasti pigment

Beta karoten, pigment zastupljen u šargarepi, bundevi, tikvi, kajsijama, dinji, kao i u drugom žuto narandžastom povrću i voću,  je veoma zastupljen u prirodi, što je i logično s obzirom na njegovu važnu antioksidantnu ulogu. On se nalazi i u zelenom povrću kao što su brokoli , rukola i većina zeljastog povrća.

Antioksidanti su supstance koje sprečavaju oštećenja naših ćelija tj.  njihovu oksidaciju. Oni popravljaju oštećenja i omogućavaju našim ćelijama da normalno funkcionišu. Na taj način mi ne trošimo energiju niti naše genetske reserve za pravljenje novih celija, već ih antioksidanti iz voća i povrća popravljaju i čine nam uslugu da živimo kvalitetnije  i duže.

Beta karotini su decenijama već poznati kao čuvari našeg zdravlja, od očuvanja i boljeg vida do antikancerogenih svojstava. Šargarepa je povrće koje s pravom prvo pada na pamet kada govorimo o zdravlju, i prvo povrće koje djeca rado prihvataju u sirovom stanju zbog svog slatkastog ukusa.

Beta karoten se u tijelu pretvara u vitamin A tj. retinol. Ovaj vitamin je važan za očuvanje vida,  prevencija noćnog sljepila, održavanje sluzokože u tijelu koje sprečavaju upad mikrobima, jačanje imuniteta protiv bakterija i virusa, zdravlje organa za varenje, rada srca, ljepote i zdravlja kože.

Tamnoplavi pigment

Proantocijanidi, ljubičaste ili tamno plave boje u borovnicama, kupinama, aroniji, crnom grožđu,  šljivama, su pigmenti na samom vrhu antioksidativnih sposobnosti i na skali od 0 do 100 su najblize „stotki”, naročito borovnica.

Zaštitnici srca i vaskularnog sistema, održavaju elastičnost i zdravlje, kako arterija tako i vena, rastapaju naslage sa arterija a jačaju venske zidove i sprečavaju varikozitete i trombove. Regulišu masnoće u krvi. Dobro poznati francuski paradoks nacije, koja uživa u jelu i vinu a pokazuje dugovječnost i vitalnost, pripisuje se efektima crnog vina koje sadrži ove polifenole.

Borovnice imaju veliku moć zaštite nervnog sistema i mozga, te su nezamjenljive u borbi protiv  Alchajmera, Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Popravljaju efekte neurotoksina tj. pojačivaca ukusa, boja,  aditiva i hemikalija koje oštećuju nervni sistem. Čine mozak mladim i sprečavaju demenciju.

Proantocijanidi jačaju i čiste krv,  djeluju antikancerogeno sprečavajući proliferaciju  malignih ćelija,  jačaju imunitet, djeluju antizapaljenski, sprčavaju vezivanje mikroba za sluzokožu, pogotovo u urinarnom traktu.

Svaki pigment, svaka boja, a time i voće i povrće koje ga sadrzi, ima svoje specifičnosti i svoja ljekovita dejstva koje nam majka priroda pruža, i to je još jedan od razloga značaja raznovrsne, balansirane ishrane.

Dr Snežana Tomić, homeopat