Čarobni prirodni napici

0
653

sejkStiglo nam je ljeto i lijepo vrijeme, sa njim visoke temperature i  uskoro nas čekaju i eskstremne vrućine. Ova smjena  godišnjeg doba podrazumjeva i neke izmjene u našem načinu prehrane. Da bismo ispratili prirodne tokove na adekvatan način i uspostavili  balans sa prirodom, veoma je važno učiniti obroke što laganijim u toku ljetnjih mjeseci. Uključite u vaš dnevni meni što više svježeg voća i povrća, koristeći  blagodeti ovog godišnjeg doba, a posebno stavite  fokus na sezonsko voće i povrće. Moja preporuka je da  namirnice birate kod  lokalnih seljaka ili farmera na lokalnim pijacama, a odlično je ukoliko znate na kakav način je to isto voće i povrće tretirano priliom uzgoja.

Ljeto nameće i neke vesele, lagane slike u našem umu, imamo prirodnu tendenciju da nekako “usporimo” ritam života. Moja slika savršenog ljetnjeg dana podrazumjeva more i pješčanu plažu, početak dana sa detox zelenim hladno cijeđenim sokom, praktikovanje joge, smuti sa bobičastim voćem u toku dana, prijatno društvo, umiren um i ljeto na tanjiru, u pravom smislu te riječi.

Ako već ne možemo sebi obezbijediti na dnevnom nivou more i plažu, ono što zasigurno možemo jeste donjeti ljeto u naš dnevni meni.

Vjerujem da gotovo svako domaćinstvo danas ima neku verziju blendera u kuhinji, a makar svako drugo ili treće neku verziju sokovnika.

Da li je ovo samo još jedan trend ili smo se zaista kolektivno okrenuli zdravijim stilovima života i ishrane? Koliko smo upoznati sa benefitima koje ovakav način ishrane ili dopune regularnoj ishrani donosi? Koja je razlika između juicinga i blendinga i šta je to Super Foods?

Za početak važno je da razumijemo razliku između đusera/sokovnika i blendera.

Đuser ili sokovnik će ekstrahovati tečnost  iz voća i povrća i odmah ga fizički odvojiti od pulpe.

Blender podrazumjeva upotrebu cijelih plodova voća i povrća, gdje se na kraju dobija tečni proizvod sa pulpom. Blender se koristi i za mješanje, mućenje i pasiranje hrane i drugih supstanci. Može se koristiti za pripremu kašica za bebe, raznih namaza, potaža, frapea, smutija, koktela, krema, preliva, biljnih mlijeka i sl. Blender se danas najčešće korisi za pripremu smutija.

Smutiji su blendirani sokovi napravljeni od svježeg i/ili smrznutog voća i povrća. Najčešće se prave uz dodatak neke tečnosti: vode, mlijeka, biljnog mlijeka, jogurta… Ukus i nutritivni sadržaj smutija se uvijek može obogatiti dodatkom proteinskog praha (moringa, maka, bundevin protein, konopljin protein, spirulina i sl.), odnosno Super Foods-a, dodatkom sjemenki ili koštunjavih plodova (chia sjeme, badem, lješnik, orah, konopljino sjeme, lan, golica i sl.), a može se dodati neki od zaslađivača i začini (kurkuma, aleva paprika, cimet,vanilla, sirovi kakao prah). Ovaj napitak je veoma bogat vitaminima, mineralima, antioksidasima i fitonutrijentima.

Vašu ishranu uvijek možete upotpuniti nekim od ovih fantasičnih napitaka, a za razliku od kupovnih sokova izbjećićete aditive, koncentrate, dodani šećer i vještačke zaslađivače.

Jedno od najčešćih pitanja koja se nameću je da li se gube vlakna kod procesa cijeđenja ili blendiranja. U oba slučaja vlakna ostaju.

U slučaju cijeđenja sokova hidrofilna vlakna ostaju u soku, čak i kada se odstrani pulpa.

Hidrofilno vlakno apsorbuje vodu u crijevima, formirajući gel koji olakšava peristaltiku crijeva. Ima ulogu i kao pre-biotik, kao podrška zdravim bakterijama u crijevima.

U slučaju blendiranja u sadržaju koji dobijemo ostaju hidrofobna vlakna, kao sastavni dio pulpe. Ova vlakna se ne rastvaraju u vodi i popunjavaju prazninu u želucu, stvarajući osjećaj sitosti. Takođe, potpomažu regulaciji probave.

Kod cijeđenih  sokova dobijamo proizvod koji sadrži obilje nutrijenata: vitamina, minerala, vlakana, antioksidanasa, pri čemu je njihova apsorpcija olakšana, a zbog nedostatka hidrofobnih vlakana nutrijeti dospijevaju direktno u krvotok.. S’toga, sokovi su odličan način da brzo povratite vašu energiju ili da se brzo napunite hranjivim materijama u situacijama kada se ne osjećate dobro.

Hidrofobna vlakna u smutiju, koji smo dobili blendiranjem cijelih plodova voća, povrća i vode/mlijeka/jogurta ili neke druge tečnosti, omogućavaju postepenu apsorpciju nutijenata, što omogućava duži osjećaj sitosti i odličan je izbor užine ili laganog obroka.

Prirodni napici dbijeni na ovakav način nam daju energiju i dodatnu snagu, čine našu kožu blistavijom, utiču na kvalitet kože, kose i noktiju, poboljšavaju koncentraciju, poboljšavaju probavu, podstiči diurezu i jačaju naš imuni sistem.

Bilo da izaberete hladno cijeđeni sok ili smuti nećete  pogriješiti. Ovaj izbor svakako predstavlja odličan način da upotpunite dnevne potrebe svježeg voća i povrća. Obzirom da se u ovim napicima koristi dosta voća, treba biti umjeren u konzumaciji.