Kako obnoviti oštećenu kožu

0
2601

uriageKoža kao jedinstven organ neophodan za preživljavanje, sa površinom i od 2m2, ima brojne bitne uloge: FIZIČKE BARIJERE- sprečava gubitak vode, prodiranje agenasa iz spoljašnje sredine i ublažava fizičke traume; ZAŠTITNE BARIJERE sa prisutnom specifičnom mikrobiotom i prisutnim  receptorima urođenog imuniteta TLR2 (na keratinocitima); značajnom  regulatornom ulogom (u kontrolisanju temperature tijela) ulogom u stvaranju vitamina D, senzitivnom ulogom u primanju čulnih nadražaja (osjećaj za dodir, toplotu, hladnoću, bol) i konačno estetskom ulogom.

Zarastanje rana fizički oštećene kože počinje kao prirodan proces koji zahtijeva redovno praćenje u cilju sprečavanja infekcija i/ili inflamacija udruženih sa diskomforom i nekada može imati značajan psihološki uticaj na čovjeka.

Mehanizmi  zacjeljivanja kože su kompleksni. Sve napadnute strukture kože podliježu sukcesivnim fazama obnavljanja: reaguju krvni sudovi, zaustavlja se krvarenje i inflamacija i intenzivira se ćelijska proliferacija pod uticajem faktora rasta. Zarastanje rana se odvija kroz 3 važne sukcesivne faze:

1. Eksudativna / infamatorna faza, kratkotrajna (2-4 dana) tokom koje se rana zatvara, eliminišu ostaci kože i formira krusta.

2. Faza proliferacije, epidermanog obnavljanja (10-15 dana) tokom koje se obnavlja bazalni sloj epidermisa i remodeliraju oštećena tkiva pod dejstvom faktora rasta (GF):VEGF, NGF, TGF.

3. Faza diferencijacije, epidermanog i dermalnog sazrijevanja (nakon 20-og dana) tokom koje se regenerišu razičiti slojevi epidermisa i remodelira dermis.

Bez obzira na uzrok i veličinu, svaku ranu je potrebno zbrinuti na pravilan način kako bi se smanjila mogućnost nastanka ožiljaka. Zacjeljujući dermo-kozmetički proizvodi za tretman  manjih rana kao i za njegu ili optimizaciju procesa obnavjanja kože po završetku tretmana koji je odredio doktor, treba da obezbijede  okruženje pogodno za obnavljanje kože.Birajte proizvode za njegu rana koji sadrže umirujuće aktivne sastojke u cilju borbe protiv diskomfora i svraba koji se obično pojačavaju tokom faze 2. Proizvodi takođe moraju da sadrže antibakterijske sastojke koji sprečavaju bakterijsku proiferaciju kao i sastojke koji intentzivno unapređuju regeneraciju kože.

Uriage dermatološka laboratorija je  za srce formule Bariederm Cica kreme  odabrala kombinaciju patentiranih aktivnih sastojaka, koji limitiraju formiranje ožiljka i poboljšavaju njegov izgled:

Poly-2P kompleks® (mješavina pirolidon i fosforilholin polimera) i Smektit koji imaju efekat „bandaže“ u cilju izolovanja i zaštite kože od spojašnjih agenasa.

Glukonati bakra i cinka  limitiraju proliferaciju bakterija. Glukonatne soli kao organska jedinjenja su više biokompatibilna sa kožom i veoma se dobro  podnose u poređenju sa sulfatnim mineralnim solima. Dodatno, Uriage Termalna Voda (u koncentraciji od 30%) umiruje crvenilo, peckanje i iritacije krhke oštećene kože i unapređuje sintezu ključnih gradivnih proteina kože (filagrina i klaudina) čime se dodatno pojačava regeneraciju kože.

Najnoviji patentirani GF – kompleks za regeneraciju kože® koji stimuliše faktore rasta (NGF, VEGF, TGF) i podstiče zarastanje i dubinsko obnavljanje tkiva.

Pantenol sa Hijaluronskom kiselinom, unapređuju dermalnu i epidermalnu regeneraciju.

Dermatološka laboratorija Uriage je kreirala novi proizvod  Bariederm  Obnavljajuću Cica kremu koja UMIRUJE, IZOLUJE, PROČIŠĆAVA I OBNAVLJA STRESIRANU KOŽU

Ova kremadjeluje na sve faze procesa zarastanja kožesa prisutnim ranicama, ogrebotinama, posjekotinama, površinskim opekotinama, sklone iritacijama, nespecifičnim inflamacijama, perioralnom dermatitisu ili kožu koja je bila pod uticajem  spoljašnjih stresogenih faktora(laserskih tretmana,pilinga,specifičnih kozmetičkih procedura).

Obnavljajuća Bariederm CICA KREMA sa Cu-Zn je jedinstvena formula trostrukog dejstva:

  1. Trenutno i dugotrajno štiti kožu i olakšava bol i diskomfor;
  2. Umanjuje lezije i unapređuje granulaciju u cilju obnavljanja kože;
  3. Reoblikuje dermis i epidermis.

Studije:

crvenilo: -85% za 21 dan; bol: -81% za 5 dana; unapređenje zarastanja: +83% za 21 dan.

Dodatno, dva inovativna preparata pružaju koži brzo i ciljano antimikrobno i antiinflamatorno dejstvo obzirom da su pojačana patentiranim TLR2 regulišućim kompleksom koji redukuje lučenje IL-8 uzrokovano prisustvom mikroorganizama P.acnes, M.furfur, S.aureus.

Bariederm CICA – GEL za pranje kože

Nježna, hipoalergena, bezmirisna baza bez sapuna predstavlja svakodnevnu higijenu za iritiranu ili atopijsku kožu podložnu sekundarnim infekcijama.

*Klinička studija pokazuje veoma visoku podnošljivost ovog proizvoda kod zapaljenskih polja atopijskogdermatitisa tretiranog kortikosteroidima.

Bariederm CICA – SPREJ sa Cu-Zn

Brzo apsorbujuća tekstura namijenjena vlažnim iritiranim područjima kože koja su podložna sekundarnim infekcijama: kožni pregibi, dekubiti, koža sklona atopiji.

 

Maja Mijanović, dipl. ph