ODRŽAN II KONGRES UROLOGA CRNE GORE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

0
567

 

U hotelu „Avala“ u Budvi, od 13. do  16. juna, održan je II Kongres Udruženja urologa u Crnoj Gori, sa međunarodnim učešćem. Najveći broj radova posvećen je karcinomu prostate, a značajna pažnja posvećena je transplantacionom programu u Crnoj Gori. Kongres je otvorio ministar zdravlja, prof. dr Miodrag Radunović.

Na kongresu su učestvovali eminenti stručnjaci iz zemlje i inostranstva koji su, sa skoro 50 predavanja razmjenili iskustva i predstavili dijagnostičko-terapijske napretke u oblasti urologije.  Na otvaranju kongresa ministar zdravlja, prof. dr Miodrag Radunović, istakao je značaj preventivnih kampanja koje su vođene u posljednjih deset godina, uz čiju pomoć je dijagnostifikovano više od 30% malignih tumora u početnom stadijumu.

– Jedna od tema ovogodišnjeg Kongresa je karcinom prostate, najčešće maligno oboljenje kod muškaraca. Upozoravajući je podatak da se posljednjih 20 godina značajno pomjerila starostna granica oboljelih od ove maligne bolesti, tako da danas obolijevaju i muškarci mlađi od 50 godina. Zato je vrlo važno sprovođenje preventivnih pregleda, kako bi se karcinom prostate otkrio u ranoj fazi, kada je liječenje uspješnije. Prevencija podrazumijeva redovnu kontrolu, i preglede urologa – kazao je ministar Radunović na otvaranju kongresa.

On je naglasio da Ministarstvo zdravlja intenzivno radi na izradi nacionalnih programa za borbu protiv malignih bolesti i ulaže velike napore i raspoložive kapacitete za prevenciju i rano otkrivanje malignih oboljenja.

– Pacijentima oboljelim od karcinoma prostate dostupne su sve metode liječenja i savremena terapija. Prije godinu dana uradjena je i prva laparaskopska radikalna prostatektomija kod pacijenta sa početnim karcinomom prostate i od tada se ova procedura redovno obavlja, čime je zaokruženo liječenje ovog malignog oboljenja u svim stadijumima. Crna Gora je svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema. Iako smo relativno mali zdravstveni sistem, zajedničkim naporima i poštujući multisektorski pristup, stvorili smo uslove da se ova složena procedura uvrsti u našu medicinsku svakodnevnicu – rekao je prof. dr Radunović.

Ministar je podsjetio da je prva transplantacija bubrega sa živog davaoca urađena 25. septembra 2012. godine u KCCG u Podgorici, u saradnji sa transplantacionim timom KBC „Rebro“ iz Zagreba, a do sada je transplantirano 14 osoba. U Crnoj Gori krajem prošle godine urađena je i prva ekspantacija organa, a preko Hrvatske, Crna Gora je postala dio porodice Eurotransplanta, organizacije koja ima zajedničke spiskove davaoca i primaoca organa i obezbjeđuje brzu komunikaciju među zemljama članicama prilikom izbora što adekvatnijeg potencijalnog primaoca nekog kadaveričnog organa.

– Ono na čemu moramo svi da radimo je podizanje svijesti građana o značaju doniranja organa, jer da bi naši građani kojima je potrebna transplantacija dobili organ od Eurotransplanta, mi isto tako moramo da dajemo organe. Transplantacija je jedini spas za bolesnike kojima su teško ili nepovratno oboljeli pojedini organi, a sa pozitivnim stavom prema ovom vidu liječenja mi obezbjeđujemo budućnost svojoj porodici, svojoj deci i unucima. Samo sa visokom društvenom odgovornošću i visokim stepenom građanske solidarnosti možemo povećati broj kadaveričnih transplantacija. Očekujem da će to biti i jedna od poruka ovog skupa – kazao je prof. dr Radunović.

Na otvaranju je govorio i jedan od organizatora kongresa, prof. dr Dragoljub Perović, predsjednik Udruženja urologa Crne Gore, koje je formirano 2008. godine.

– Ovo je II Kongres Udruženja urologa Crne Gore i četvrti Susreti udruženja urologa Srbije i Crne Gore. Danas je 20 godina od obnavljanja Urološke sekcije Crne Gore. Udruženje urologa Crne Gore broji sasvim pristojan broj urologa, da zajedno sa kolegama iz Srbije može da organizuje ovakve regionalne sastanake. Želim da se zahvalim svima koji su pomogli ovaj kongres, firmama: PharmaSwiss, Sanofi, Pfizer, Farmont, Wolf, VidaPharm, i posebno našem generalnom sponzoru, kompaniji Alkaloid – rekao je prof. dr Perović na otvaranju kongresa.

U ime Organizacionog odbora na otvaranju kongresa govorio je  prof. dr Sava Mićić.

– Mali broj ljudi je sposoban da organizuje ovakve regionalne sastanke. Veliku organizacionu sposobnost i veliku energiju je iskoristio dr Perović, i uz mnogo truda i pomoći prijatelja i porodice organizovao sve ovo. Već dugo sam prisutan u Crnoj Gori i zadovoljstvo mi je što sam dio ove priče – kazao je dr Mićić.

U ime Klinike za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, govorio je njen direktor, doc. dr Petar Kavarić.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu večeras da vas sve pozdravim i zahvalim što ste došli sa svih strana da prisustvujete ovom događaju. Zahvaljujem se svim ljudima koji su zaslužni što je zaživio transplantacioni program u Crnoj Gori, posebno mom prijatelju dr Željku Kašćelanu, koji je uložio nevjerovatne napore i enegriju – kazao je doc. dr Kavarić.

Prisutnima se obratio i dekan medicinskog fakultetau Podgorici, akademik dr Goran Nikolić, koji se zahvalio organizatorima, koji su uspjeli da okupe ugledne stručnjake, ne samo iz urologije već i iz srodnih oblasti. Istakao je vrijednost i značaj skupa koji nije nimalo lako organizovati.

– Ovi sastanci su prilika da se obnove znanja, da dobijemo novu energiju za neki dalji rad. Svakako da je transplantacioni program pokretač energije ovdje. Zahvaljujem se svima u Crnoj Gori i van nje, koji su omogućili da ovaj program postane dio akademske i kliničke stvarnosti – kazao je akademik Nikolić.

Na vrlo posjećenim predavanjima, pored domaćih ljekara, govorili su i predavači iz Srbije, Slovenije, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Danske. Predstavljene su novine i razmijenjena iskustva o prosektomijama, savremenim metodama liječenja karcinoma prostate, laparaskopskim operacijama prostate,  tumorima mokraćne bešike, iskustvima transplaniranih pacijenata i mnogim drugim temama. Na diskusijama koje su organizovane nakon predavanja učesnici su se više puta zahvalili organizatorima na prilici da predstave svoja dostignuća, a time i pomognu jedni drugima u kontinuiranoj edukaciji koja je u oblasti medicine neminovna.

Na kongresu, koji je prepoznat kao važan internacionalni skup, bilo je preko 200 učesnika iz Crne Gore i navedenih zemalja.