OPTIMIZAM KAO STIL ŽIVOTA

0
651

[heading size=”7”]Vedra, vesela i nasmijana Zoja Đurović, profesorica solfeđa i hora u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ i magistarka dirigovanja[/heading]

optimizamDa umjetnost zaista hrani ljudski duh, možemo potvrditi na primjeru profesorice Zoje Đurović, iz koje isijava šarm, elegancija i samopouzdanje. Umjernički rukovodilac ženske klape „Alata“, umjetnička direktorica Festivala dječje pjesme „Naša radost” i jedan od dirigenata hora KUD „Stanko Dragojević, samo su neke od funkcija na kojima je trenutno angažovana i koje sa puno strasti, truda i pozitivnog stava obavlja.

 Za dirigovanje se odlučila na prvoj godini studija pedagoško-teorijskog  odsjeka na Muzičkoj akademiji u Titogradu zahvaljujući profesorici  Darinki Matić-Marović. Svoj dirigentski debi imala je sa nepunih 19  godina, dirigujući Mokranjčevu Devetu rukovet horu KUD „Stanko  Dragojević“ na pozornici pod Orlovim kršem na Cetinju.

 

Moja profesorka primijetila je kod mene dar,  sklonost i predispoziciju za dirigovanje. Nakon završene prve godine pedagoško-teorijskog odsjeka, polagala sam prijamni ispit za odsjek dirigovanje. Studije oba odsjeka završila sam u roku sa prosjekom 9.50, odnosno 9.75.

U svijet muzike zakoračila je, kao i svaka radoznala djevojčica, priređujući kućne festivale za porodicu i prijatelje.

           Talenat za pjevanje naslijedila sam od oba roditelja. Prvi nastup imala sam kao učenica drugog razreda Osnovne škole „Maksim Gorki“  sa pjesmom „Zeko i potočić”. Tada sam upisala i Nižu muzičku školu „Vasa Pavić'“, i to smatram početkom bavljenja muzikom.

Svoj prvi vokalni aganžman (ukoliko ne računamo pjevanje u horu od Osnovne muzičke škole), imala je u kvartetu „Veselice“ sa kojima je snimila film „Djevojački san.“

Proslavljeni kvartet „Veselice“  je godinama prije, a i nakon mog dolaska uspješno njegovao tradiciju crnogorske izvorne pjesme, kao i tradiciju pjesama muzičkog nasljeđa cijele nam bivše domovine. Moj aganžman u ovom kvartetu pamtiću kao jedan od najljepših perioda mog profesionalnog života, kao jedan važan dio mene, jedno lijepo vrijeme provedeno sa mojim prijateljicama i vrijeme susreta sa mnogim interesantnim i uspješnim ličnostima.

Trenutno je angažovana kao umjetnički rukovodilac i članica ženskog sastava „Alata,“ koji nosi ime jednog starog ilirskog naselja na obalama Ribnice, čitav vijek starijeg od Duklje. Ovaj sastav sačinjavaju divne djevojke i mlade žene, koje su skoro sve, njene bivše ili sadašnje učenice.

To je jedan predivan spoj ljepote, mladosti, iskustva, muzičkog znanja i nevjerovatno usklađenih vokalnih potencijala. Sa dragim drugaricama iz sastava provodim veliki dio vremena. Najveći dio naših proba odvija se u mom domu.  Za uspjeh jednog ovakvog kolektiva jako je važno da i van posla i proba postoje zajednički trenuci, druženja sa zajedničkim prijateljima, razumijevanje, tolerancija, zajedničke odluke i vedri duh svake od nas. Iako u sadašnjem sastavu postojimo nepunu godinu dana imale smo mnogo nastupa na važnim jubilejima, državnim praznicima i Festivalu klapa u Perastu za koji se i ove godine pripremamo. Našoj publici priredićemo još mnogo koncerata, lijepe muzike, novih pjesama i vedrih nota.

Pored svih obaveza koje ima, ne stiže da izdvoji vrijeme samo za slušanje muzike. Osim koncerata klasične muzike u kojima beskrajno uživa, voli da sluša domaći i strani rok, pop, džez kao i stare izvorne i narodne pjesme iz svih krajeva bivše nam republike.

Ne mogu sada nabrojati sve soliste i sastave u čijoj muzici uživam, jer bi to zahtijevalo i prostora i vremena za čitanje. Izdvojiću recimo grupue Queen i ABBA, pjevača Stinga, italijanske kanconjere i francuske šansonjere. Koliko god se ovo nekome sviđalo ili ne, moram reći da me malo šta od današnje „muzike“ može dodirnuti.

Ono što uz muziku oplemenjuje njenu dušu je porodica i bliski joj prijatelji. Sve oko nje i u njoj je dobro ako je njena pododica zdrava i srećna. Vrijeme koje provodi sa dugogodišnjim prijateljima joj je veoma dragocjeno jer je iz svakodnevnih dešavanja vodi u jedan posve drugačiji život.

Porodica je ishodište svega dobrog i lijepog u meni. Od roditelja sam naslijedila sve dobre osobine, jer su oni bili oličenje dobrote i svega lijepog. Zahvaljujući njihovoj ljubavi  i lijepom vaspitanju, sestra, brat i ja postali smo dobri ljudi. Podršku roditelja imali smo u svemu što smo odlučili da uradimo ili postanemo. Naši roditelji počivaju u spokoju, a nas troje nastavljamo i živimo onako kako su nas i vaspitali.

Iako se, kako kaže, njeguje samo kada za to ugrabi vremena, u svakom trenutku izgleda besprijekorno. Svakodnevne aktivnosti održavaju je u dobrom zdravlju i vedrom raspoloženju. Zakleti je antialkoholičar i nepušač.