Pupak novorođenčeta

0
1912

Newborn baby boyANOMALIJE PUPKA

KOŽNI PUPAK  je bezazlena anomalija koja ne zahtijeva liječenje a koja je nastala zbog toga što je dio pupčanika (2 do 3cm) pri svojem hvatištu na stomak bio pokriven kožom umjesto amnijem.

AMNIJSKI  PUPAK nastaje kad amnij s pupčanika djelimično prelazi na trbušni zid. Površina trbuha oko  pupka koja je pokrivena amnijem umjesto epidermisom s vremenom granulira i epitelizira, ostavljajući ožiljak.

PUPČANA  KILA nastaje zbog nepotpunog zatvaranja pupčanog prstena. Kilni prsten promjera nekoliko milimetara do  tri santimetra može se jasno ispalpirati. Pri plaču i naprezanju izbočuje se kilna kesa do veličine oraha, ali je s tim u vezi korisno uvjeriti roditelje da kila nije nastala niti se pogoršava naprezanjem. Pupčana se kila praktično nikada ne ukliješti, a  inače i ne čini teškoće djetetu.  Većina ih se spontano zatvori do kraja prve godine života, ostatak do kraja četvrte. Pokrivanje  flasterom i zavojem ne ubrzava zatvaranje, nego služi jedino umirenju roditelja. Budući da flaster često nadraži kožu, pupčanu je kilu bolje ostaviti nepokrivenu. Rijetko je zbog veličine kile i estetskih razloga indikovana operacija.

OMFALOKELA je rijetka ali teška anomalija koja zahtijeva hitan hirurški postupak. U predjelu pupka postoji veliki defekt trbušnog zida kroz koji prolabira dio sadržaja trbušne duplje pokriven tankom prozirnom opnom, čiji zid čini amnij izvana i peritoneum iznutra. Tako se formira vreća veličine oraha do dječije glave. Pupčanik s pupčanim krvnim sudovima polazi obično s njenog vrha. Zbog velike opasnosti od sušenja i perforacije  zida omfalokele, odmah nakon porođaja treba omfalokelu pokriti sterilnom gazom natopljenom fiziološkim rastvorom i dijete hitno prevesti u dječiji hirurški centar radi operativnog liječenje. Dijete se ne smije hraniti nego u želudac treba plasirati sondu i kroz nju svakih  10 minuta  aspirirati sadržaj da se spriječi naduvavanje želca i crijeva, što bi povećalo omfalokelu i opanost od perforacije. Svako drugo dijete s omfalokelom ima dodatne kongenitalne anomalije  crijeva, srca ili urogenitalnog sistema.

GASTROŠIZA je anomalija prividno slična omfalokeli ali se od nje razlikuje po tome što prolabirani trbušni organi  nijesu pokriveni vrećom, a pupčanik uzlazi iz normalnog dijela trbuha, obično lijevo od defekta. Postupak s novorođenčetom koje treba hitno uputiti na hirurško liječenje je isti kao i s djetetom s omfalokelom.

PERZISTENTNI OMFALOENTERIČNI DUKTUS postoji kada embrionalni spoj između crijeva i pupčanika ostane otvoren pa na pupak može izlaziti i fekulentni sadržaj. Češće je anomalija nepotpuna, pa se ogleda samo upornim i dugotrajnim vlaženjem pupka. Na crijevu obično pri tome postoji Meckelov divertikul. Liječenje je operativno.

FISTULA  URAHUSA.  Urahus je kanal koji kod embrija spaja mokraćni mjehur s pupčanikom. Normalni proces obliteracije može potpuno ili djelimično izostati u pojedinim segmentima, pa nastaju anomalije koje se klinički ogledaju upornim vlaženjem pupka a pri potpunij trajnoj prolaznosti urahusa – mokraća curi kroz pupak. Liječenje je hirurško.

INFEKCIJE  PUPKA

Neposredno nakon otpadanja batrljka pupčanika ostaje neravno dno pupka koje nakon nekoliko dana epitelizira i pokrije se okolnim naborom kože. Vlaženje uz usporenu epitelizaciju  koje se oduži na više od nekolika dana, naročito ako postoji jasna gnojna sekrecija, u pravilu je znak infekcije pupka.

GRANULOM  PUPKA nastaje kada usljed infekcije, najčešće stafilokokom, iz dna pupčane ranice buja granulacijsko tkivo, koje sprečava epitelizaciju. Uz jako bujanje može nastati pečurkasta tvorevina  slična polipu.

OMFALITIS je upala kože i potkožnog tkiva oko pupka s jakom sklonošću širenja na još otvorenu umbilikalnu venu. Tako nastaje tromboflebitis koji se može proširiti do vene porte  i do donje šuplje vene uz kliničku sliku sepse. Omfalitis se klinički prepoznaje crvenilom i otokom kože pupka i okoline, gnojnom ili sukrvavom sekrecijom iz pupka, katkad uz sistemske znakove bolesti (povišena tjelesna temperatura, leukocitoza isl.). Uzročnik je obično piogeni stafilokok  ili E. Colli. Nakon uzimanja brisa  za bakteriološki pregled, neophodna je lokalna obrada uz obaveznu primjenu nekog antistafilokoknog agensa.

 

Dr Snežana Grubač, pedijatar neonatolog
Opšta bolnica Nikšić