Uticaj tiroidne bolesti na trudnoću i potomstvo

0
667

tiroidOptimalna koncentracija tiroidnih hormona neophodna je za normalno začeće, normalan tok trudnoće i razvoj ploda. Poremećaj funkcije štitaste žlijezde može i kod žena i kod muškaraca da dovede do problema u seksualnoj funkciji, kao i do infertilnosti.

Tiroidni hormoni sintetišu se u štitastoj žlijezdi, i to su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). T3 je aktivan hormon i on  nastaje iz T4 u organima i tkivima, dejstvom specifičnih enzima. Tiroidno stimulišući hormon (TSH) luči hipofiza, žlijezda koja se nalazi na bazi mozga, a čije lučenje direktno kontroliše mozak. Ovaj hormon je pod direktnom kontrolom mozga i govori koliko je mozak  zadovoljan količinom tiroidnih hormona. Povećana koncentracija TSH govori u prilog nedovoljne količine tiroidnih hormona. Jod je neophodan za sintezu tiroidnih hormona, a potrebe za jodom su značajno veće u trudnoći. Poremećaji tiroidne funkcije su jako česti u toku i neposredno poslije trudnoće.

Veliko istraživanje provedeno 2011. godine, koje je obuhvatalo preko 117 000 trudnica, pokazalo je da je kod 15,5 odsto trudnica snižen rad štitaste žlijezde, a u 5,5 odsto slučajeva rad je povišen. Ovo je značajno zato što je poremećaj funkcije štitaste žlijezde udružen sa povećanom učestalošću komplikacija trudnoće, i to najviše sa pobačajima i prijevremenim porođajima.

„Rizik pobačaja kod žena sa blago povišenim koncentracijama TSH je dva puta veći nego kod žena koje imaju normalan TSH“.

Optimalna koncentracija tiroidnih hormona majke neophodna je za normalan razvoj ploda. Blag nedostatak tiroidnih hormona majke ne utiče na inteligenciju djeteta, ali težak deficit ovih hormona ima negativan uticaj na inteligenciju. Srećom, imamo dovoljno vremena da korigujemo nedostatak ovih hormona, te ako se njihov nedostatak koriguje prije 24 sedmice trudnoće, neće biti neželjenih efekata na plod . Međutim, nedostatak tiroidnih hormona, kao i nedovoljan unos joda, predstavljaju  faktor za nastanak drugih problema kod potomstva, kao što je bolest nedostatka koncentracije i hiperaktivnosti (ADHD) ili poremećaja u ponašanju.

Liječenje tiroidnih bolesti je bezbjedno, a lijekovi za liječenje ovih bolesti nisu skupi. Kod problema sa fertilnošću treba ispitati tiroidnu funkciju. Naročito treba obratiti pažnju na tiroidnu funkciju trudnica koje su imale ranije spontane pobačaje, imaju porodičnu anamnezu šećerne bolesti ili povišen šećer u krvi.

 

Piše: Prof. dr Miloš Žarković, spec. endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije (KCS)

 i stručni saradnik u Poliklinici „Rezidencija zdravlja Kerber“