Vaške nijesu bezopasne

0
836

vaskeVaške su parazitski insekti koji žive na glavi, tijelu i na stidnoj regiji čovjeka, gdje polažu jaja (gnjide) i hrane se veoma malim količinama krvi. Veoma su zarazne jer se lako prenose direktnim kontaktom, sa osobe na osobu. Zajedničko korišćenje odjeće, posteljine, kape povećava mogućnost zaraze. Vašljivost nije privilegija siromašnih sredina, već se one javljaju i na mjestima koja imaju visoke higijenske standarde.

Zaraza vašima glave pojavljuje se povremeno kod djece u vrtićima i školama. Prvi znak vašljivosti često je jak svrab vlasišta, te nadraženost kože. Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti živi pokretni paraziti smeđkasto-crvenkaste boje, veličine 2-3mm. Mnogo češće se nalaze samo gnjide. Gnjide su sitna jajašca bjelkasto-sive boje, oko 1 mm, čvrsto priljepljena uz kosu, za razliku od peruti koja se lako skida. Gnjide je potrebno jednu po jednu tretirati. Kod veće zaraženosti  vaškama preporučuje se i šišanje, posebno duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive. Sa kraće kose mnogo je lakše ukloniti vaške i gnjide.

Odstranjivanje vaški je veoma zahtjevan posao, pa je odgovornost i na porodici, posebno zbog činjenice da kod vašljivosti tretman treba preduzeti na svim članovima porodice.

Osim tretiranja glave prema uputstvima izabranog ljekara, neophodno je oprati na visokoj temperaturi posteljinu, odjeću, ćebad, kape, plišane i krpene igračke.

Ukoliko se vašljivost evidentira u kolektivu (dječji vrtić, škola), preporučuje se tretman    kod svih članova kolektiva istovremeno.

Prosvjetni radnici su u obavezi da obavijeste cijelo odijeljenje (a vaspitačice u vrtićima sve roditelje), o potrebi sprovođenja razvašljivanja svih članova, te da u saradnji sa zdravstvenom službom podjele roditeljima pisana uputstva kako i kada to treba uraditi.

Ukoliko se zarazite vaškama Vi ili Vaše dijete, jedini ispravni postupak je da se javite Vašem izabranom ljekaru (za odrasle ili za djecu).

Potrebno je da se striktno pridržavate uputstava koje Vam je izabrani ljekar savjetovao.

Upotreba raznih hemijskih, nemedicinskih sredstava, antibiotika i narodnih ljekova može biti veoma opasna.

Ukoliko nijeste sigurni da ste se riješili vaški i nakon dvonedjeljnog tretmana, posjetite ponovo ambulantu izabranog ljekara.

 

Dr Verica Osmanović
Dr Vilnerina Ramčilović
Institut za javno zdravlje, Centar za promociju zdravlja